Terug naar het overzicht

Langer thuis wonen voor senioren: woonverhalen gebundeld in Zilveren Helden

Wethouder Corine Dijkstra reikte vrijdag 9 april het eerste exemplaar van Zilveren Helden uit aan een Zilveren Held, de geïnterviewde Leny Kalmeijer. Leny (82) woont al jaren met veel plezier in een gelijkvloerse huurwoning. Leny is 1 van de 11 ouderen die voor Zilveren Helden beschreven hoe hun woonverleden eruit ziet, waar ze nu wonen, waarom en hoe ze dit hebben geregeld.

Het boekje is ontwikkeld om andere oudere Gouwenaars ook te laten nadenken over hun woonsituatie en te inspireren over welke woonmogelijkheden er zijn voor ouderen. Zilveren Helden is gratis beschikbaar voor iedereen in Gouda. Het boekje is ook digitaal in te kijken via de website Zilveren Helden.

Een veilig thuis voor ouderen

Zilveren Helden is ontstaan vanuit de samenwerking tussen het landelijke programma Samen Ouder Worden en de gemeente Gouda. We worden met zijn allen steeds ouder en blijven het liefst zo lang mogelijk zelfstandig wonen in hun eigen leefomgeving. Maar hoe doe je dat? Hoe doen andere Gouwenaars dat? Wethouder Corine Dijkstra: “Als wethouder maak ik me sterk voor onze oudere Gouwenaars. Zij verdienen niet alleen een huis, maar ook een veilig en verzorgd thuis. Daarom werken wij als college aan een betere aansluiting tussen thuis en verpleeghuis, ontwikkelen we nieuwe woonconcepten voor ouderen en zijn we hard aan de slag om het tekort aan arbeidskrachten in de zorg verminderen door scholing en vernieuwing. Zo zorgen we ervoor dat we voorbereid zijn op de toekomst.”

Denk goed na over wat je wensen zijn en ga actief op zoek

Deelnemer Leny Kalmeijer is blij dat in dit boekje ouderen zelf aan het woord komen. “Het is belangrijk dat ouderen gehoord worden en dat ouderen zelf vertellen wat hun wensen zijn.” Voor wat betreft het wonen is Leny duidelijk. “Denk er vooral over na wat je zelf wilt en ga actief op zoek.” Een woongroep zou bijvoorbeeld niet bij Leny passen. Zij zoekt liever de mensen op die zij graag ziet. In een woongroep is het maar afwachten of de andere mensen je liggen. In de straat waar zij woont, heeft zij veel leuke contacten. En ze gaat er veel op uit. Dat past bij haar. “En een verzorgingshuis waar je volledig ontzorgd wordt, bestaat niet meer. Je moet gewoon zelf je kopje koffie inschenken, dat hoeft een ander niet voor je te doen.”

Ophalen of aanvragen van het gratis boekje Zilveren Helden

Ouderen kunnen het boekje Zilveren Helden opvragen bij Johanna Hoving via johannahoving@tijdvooractie.nl of 06 241 15 429. Of kijk op de website.