Terug naar het overzicht

Kunstwerk Saying hi and Goodbye onthuld in de Goudse Hout

Update 31 mei 2021: het kunstwerk Saying Hi and Goodbye in natuurgebied de Goudse Hout is afgelopen weekend door onbekenden vernield. Het is nog te vroeg om te zeggen of het beeld terugkeert op zijn plaats.

Gisteren is op het ontmoetingsplein in natuur- en recreatiegebied de Goudse Hout het kunstwerk Saying hi and Goodbye van kunstenares Henrique van Putten onthuld. Het beeld is gewijd aan de Goudse dichter Leo Vroman (1915-2014) en won vorig jaar de kunstwerkwedstrijd, een initiatief van Groenalliantie Midden-Holland in samenwerking met de Vroman Foundation.

Voor het ontmoetingsplein in de Goudse Hout is gekozen om een kunstwerk te plaatsen met het thema ‘ontmoeten in de natuur’. De kleurrijke hagedis werd vorig jaar door een publieksstemming – na uitgebreid juryberaad – als winnaar verkozen uit 3 kunstwerken. Het beeld is toegankelijk en speels met een ernstige ondertoon, maar levert toch ook een glimlach op. Passend bij de 1e dichtregels uit het gedicht Hallucinaties van Vroman:

Wij zijn verschijnselen
van zo korte duur
dat we verdwijnselen
zijn van de Natuur

Ontmoeten in de Goudse Hout

Een feestelijke opening was helaas niet mogelijk door de geldende coronamaatregelen. Toch was er een klein aantal genodigden aanwezig. Cees Oskam, voorzitter Groenalliantie: “Wij zijn verheugd dat het mogelijk is in klein comité de passende aandacht te kunnen geven aan deze onthulling. Het kunstwerk is onderdeel van de kwaliteitsimpuls waarmee de Goudse Hout nog aantrekkelijker is gemaakt voor de hedendaagse recreant.” Er werd een livestream van de bijeenkomst gemaakt waardoor mensen de onthulling ook thuis konden volgen. Wethouder Van Vugt: “Wij hopen dat het werk u aanspoort om net als Leo Vroman met enthousiasme, nieuwsgierigheid, en eigenzinnigheid elkaar te ontmoeten in de Goudse Hout.”

Onthulling van de hagedis

Voor de definitieve onthulling van haar werk sprak Henrique van Putten over het ontstaan van de opdracht, de achtergrond en betekenis van het beeld. De inspiratie die de dichtregels van Vroman haar gaven en de hagedis die hij ooit als huisdier had. Noëlle Gracy, bestuurslid van de Vroman Foundation, en kleindochter van Leo en Tineke Vroman knipte samen met haar 11-jarige zoontje Liam en wethouder Van Vugt het lint door met een megaschaar, zodat het doek viel en het beeld zichtbaar werd.

Kwaliteitsimpuls Groenalliantie

De plaatsing van het kunstwerk is een mooie aanvulling op de kwaliteitsimpuls, waarin Groenalliantie een aantal mooie dingen heeft gerealiseerd in de Goudse Hout. Zoals de aanleg van een natuurspeelplaats, het verbeteren van de hoofdentree, het vergroenen van het parkeerterrein en de aanleg van een centraal ontmoetingsplein. De hagedis is gefinancierd door Groenalliantie en Provincie Zuid-Holland.