Terug naar het overzicht

Koninklijke onderscheiding voor mevrouw Kamperman

Foto van het lintje dat bij een Koninklijke onderscheiding hoort.

Yvonne Kamperman – van de Ruit ontving vrijdag 8 maart, bij haar afscheid als vrijwilliger van de Stichting Downsyndroom, een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Mevrouw Kamperman is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor haar langdurige inzet op het gebied van gehandicaptenwelzijn.

Mevrouw Kamperman werd na de geboorte van haar dochter actief voor de Stichting Downsyndroom. Samen met haar man was zij ruim 33 jaar kernouder in de Groene Hart regio. Zij gaf informatie en steun aan ouders die net een kindje met het Downsyndroom hadden gekregen. Ook gaf zij advies over zorg en voorzieningen in de regio en organiseerde zij activiteiten om onderlinge contacten te bevorderen. Haar inzet was van belang voor zeer veel gezinnen in de regio en voor de landelijke organisatie.

Voor het landelijk bureau van de Stichting Downsyndroom fungeerde mevrouw Kamperman als vraagbaak vanwege haar jarenlange ervaring. Ook coachte zij nieuwe vrijwilligers, dacht zij actief mee met inhoudelijke onderwerpen over Downsyndroom en was zij altijd bereid om een meer positief beeld van het Downsyndroom te tonen in de media. Zij heeft daarmee bijgedragen om kinderen met het syndroom van Down inclusiever te maken in Nederland.

Naast haar werk voor de Stichting Downsyndroom spande mevrouw Kamperman zich in voor het woonproject Gouda UP wonen, een unieke woonvoorziening voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Mevrouw Kamperman was betrokken bij de bouw, zorg, en visie; alles wat nodig is om een goede woonplek te creëren.

Verder was zij nog actief voor koor Menorah, de Ontmoetingskerk en begeleidde ze bewoners van de zorgcentra Irishof en Hanepraij naar de kerkdiensten.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De Koninklijke onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau bestaat sinds 4 april 1892. Voor deze  onderscheiding komen personen in aanmerking die zich bijzonder inzetten voor de samenleving.