Terug naar het overzicht

Koningin Máxima in gesprek met Goudse jongeren

Dit is een oud nieuwsbericht.
Hare Majesteit Koningin Máxima zit om de tafel met een diverse groep Goudse personen. Achterin de zaal een poster met de tekst MIND US.

Vanmiddag was Hare Majesteit Koningin Máxima in Gouda op bezoek. Als erevoorzitter van Stichting MIND Us ging zij in gesprek over sporten en mentale gezondheid bij jongeren. Het bezoek vond plaats op scholengemeenschap De Goudse Waarden. Aan tafel zaten diverse gasten, waaronder Goudse jongeren, Gro-up en wethouder Anna van Popering-Kalkman.

Wethouder Van Popering: “Bewegen en sporten is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, ook mentaal draagt het bij. Dat zien we in Gouda ook, en daarom zetten we daar ook stevig op in. Door buurtsport van Gro-up bijvoorbeeld. Maar ook door urban sports mogelijk te maken en financiële ondersteuning te bieden. Het is heel eervol dat Koningin Máxima, samen met Stichting MIND Us, Gouda uitgekozen heeft voor een werkbezoek hierover.”

Stichting MIND Us

MIND Us wil zorgen dat mentale problemen van jongeren de juiste aandacht krijgen. Dat doen zij onder andere door contacten te leggen, en (vernieuwende) initiatieven te stimuleren. Met bijeenkomsten zoals die van vandaag zorgen zij dat jongeren zich gezien en gehoord voelen.

Rolmodellen uit de (top)sport

Koningin Máxima sprak met jongeren, sportorganisaties, wetenschappers en topsporters. Die gesprekken gingen dieper in op de rol die coaches en begeleiders spelen als gesprekspartner voor jongeren. Zij gaven aan dat zij vaak in een vroeg stadium mentale problemen bij hun sporters signaleren. Vanuit wetenschappelijk oogpunt werd toegelicht wat sporten doet voor je mentale gezondheid. Ook lieten jongeren en een aantal voormalig topsporters zien wat de kracht van rolmodellen uit de (top)sport kan zijn; hoe gaan zij om met mentale problemen en hoe maken ze die bespreekbaar?

Ontwikkelen van zelfvertrouwen

Er werd niet alleen gesproken tijdens het bezoek aan Gouda, drie initiatieven die zich richten op sport en mentale gezondheid kregen de kans zich te presenteren. Zo liet Project Comeback zien hoe een een topsporter en een jongerencoach samen gastcolleges en sportlessen geven op scholen om mentale problemen bespreekbaar te maken bij de leerlingen. Profive begeleidt – ook op mentaal vlak – jongeren die op zoek zijn naar hun talenten in het voetbal. Als laatste liet SPORT•GOUDA in samenwerking met Gro-up-Buurtwerk zien hoe zij Buurtsport 12+ inzetten in de wijk, zodat jongeren in hun eigen omgeving samen kunnen bewegen, ontmoeten en werken aan hun veerkracht.

Mooie bijeenkomst

Wethouder Van Popering kijkt terug op een mooi bezoek. “Het is altijd belangrijk om niet alleen óver, maar ook mét jongeren te spreken. Daarom was de aanwezigheid van de Goudse jongeren extra waardevol. Mooi ook om te zien hoe warm en betrokken Koningin Máxima was. Het maakte nog eens extra duidelijk hoe belangrijk sport en bewegen is voor je mentale gezondheid.

Dat is voor volwassenen natuurlijk niet anders. Daarom zetten wij vol in op het mogelijk maken van sport en bewegen voor iedereen in Gouda. Bijvoorbeeld ook door komend jaar voor het eerst een Blue Monday Run te organiseren in onze stad, een sponsorloop om aandacht te vragen voor mentale gezondheid. Ik ren zelf natuurlijk ook mee. Ik zie er al naar uit!”

Foto: Robin Utrecht/MIND Us