Terug naar het overzicht

Klimaatburgemeester Gouda ontvangt symbolische ambtsketen

Op de foto ziet u ontwerpster Julie Middelkoop, klimaatburgemeester Josefien de Bruin, wethouder Michel Klijmij – Van der Laan en kinderwethouder Luc van Gastel.

Op 29 februari ontving klimaatburgemeester Josefien de Bruin een symbolische ambtsketen van wethouder Michel Klijmij – Van der Laan en kinderwethouder Luc van Gastel. Josefien zet zich vrijwillig in voor een beter klimaat door inwoners en organisaties in Gouda te motiveren en inspireren.

Het ministerie van Economische Zaken heeft inwoners van gemeentes gevraagd om zich te melden als klimaatburgemeester. Dit idee sprak Josefien erg aan. Ze woont sinds 2020 in Gouda en heeft haar huis uit 1926 helemaal verduurzaamd en aardgasvrij gemaakt. Daarbij heeft ze veel spullen en materialen opnieuw gebruikt en haar tuin vergroend. Ook is ze samen met de buren een buurttuin gestart. Ze wil haar ervaring delen met andere inwoners en zich inzetten om anderen te inspireren mee te doen.

Josefien: “Ik maak mij zelf zorgen om de klimaatverandering. Het wordt warmer, ook in de stad, en er zal meer wateroverlast komen. Daarom ben ik klimaatburgemeester geworden. Ik wil graag mijn steentje bijdragen in de stad waar ik mij thuis voel. Samen met ondernemers, inwoners en organisaties ga ik kijken hoe we Gouda nóg iets duurzamer kunnen maken. En het leven in Gouda nog leuker! Bijvoorbeeld via een bedrijventour met als thema klimaat, een biodiversiteit route in de stad en een kunstproject over groen in de toekomst van Gouda.”

Michel Klijmij – Van der Laan (wethouder klimaat, duurzaamheid): “Onze stad heeft dit jaar voor het eerst een klimaatburgemeester, en daar zijn we heel blij mee. Het is mooi dat er op die manier ook een beweging komt vanuit inwoners om onze stad verder te verduurzamen. Josefien is ontzettend enthousiast en heeft al verschillende dingen in gang gezet.”

Ambtsketen van afval

De ambtsketen is duurzaam gemaakt van weggegooide kroonkurken. Ontwerpster Julie Middelkoop van Vuigmakers: “Ik heb de ketting de waardigheid van het burgemeesterschap willen meegeven, terwijl ik alleen met afvalmateriaal heb gewerkt. De cirkelvorm van de ambtsketen staat ook mooi symbool voor de circulaire keten.” Ieder jaar komt er een nieuwe klimaatburgemeester. Tijdens de Nationale Klimaatweek kunnen inwoners zich voor het volgende jaar aanmelden. De ambtsketen wordt dan doorgegeven aan de nieuwe klimaatburgemeester.

Foto: Astrid den Haan


Op de foto ziet u achteraan van links naar rechts ontwerpster Julie Middelkoop, klimaatburgemeester Josefien de Bruin en wethouder Michel Klijmij – Van der Laan. Vooraan staat kinderwethouder Luc van Gastel.