Terug naar het overzicht

Kick-off Duurzame Stad 2023

Dit is een oud nieuwsbericht.
Mensen zitten op rode stoelen in een bioscoopzaal. Vooraan staat wethouder Michiel - Klijmij van der Laan en een vrouw.

Vanmorgen gaf wethouder Michel Klijmij – van der Laan in Cinema Gouda het startsein voor de ontwerpopdracht Duurzame Stad 2023. De opdracht: maak een duurzaam ontwerp voor de Kadenbuurt in Gouda. Met die opdracht gaan leerlingen van 3 middelbare scholen uit Gouda de komende tijd aan de slag.

Dit jaar doen de volgende Goudse scholen mee: GSG Leo Vroman, Driestarcollege en Carmelcollege, locatie Antonius.

Michel Klijmij-van der Laan: “Ik daag jullie uit naar wijkgerichte oplossingen voor een duurzame stad te zoeken! Het is geen makkelijke opgave. Het verduurzamen is niet alleen techniek, veel bestaat al. Het is vooral belangrijk hoe wij inwoners meenemen. Hoe zorgen jullie ervoor dat er in Gouda nog meer enthousiasme komt voor de wijkplannen voor een Duurzame Stad? Zodat wij Gouda voorbereiden op klimaatverandering en duurzaam door kunnen geven aan de volgende generatie.”

Vragen die centraal staan

Hieronder de vragen die voor de leerlingen centraal staan. Tijdens het ontwerpen kunnen ze deskundigen uit de stad raadplegen.

Hoe kunnen we in een wijk rekening houden met bodemdaling en hevige regenbuien, maar ook met perioden van droogte? Hoe zorg je voor (meer) soorten planten en dieren, de zogenoemde, biodiversiteit en wat voor materialen gebruiken we voor de huizen? Maar ook hoe ziet de toekomstige energievoorziening in de wijk eruit en hoe nemen wij mensen mee? Dat zijn vragen waar leerlingen zich in verdiepen.

Tentoonstelling Kenniscentrum Bodemdaling

In juni zijn de ontwerpen van de leerlingen te bewonderen in een tentoonstelling bij  het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen in Arti Legi.

Samen maken wij Gouda Duurzaam

De gemeente wil Gouda duurzaam doorgeven aan volgende generaties. Hier doen we maximaal ons best voor. Dit staat ook in ons bestuursakkoord Geef Gouda door!