Terug naar het overzicht

Jongeren maken duurzame ontwerpen voor de Wervenbuurt

Op de afbeelding is een deel te zien van de tentoonstelling Duurzame Stad 2024. Op de achtergrond zijn een aantal ontwerpen te zien.

Leerlingen van GSG Leo Vroman, het Driestar College en het Antoniuscollege maakten afgelopen 3 maanden duurzame ontwerpen voor de Wervenbuurt in Gouda. Woensdag 19 juni was de afsluiting bij de Garenspinnerij. Daar kregen de 19 ontwerpgroepen feedback van deskundigen en elkaar. Alle ontwerpen zijn tot en met 12 juli te zien tijdens een tentoonstelling in de Garenspinnerij.

Hoe bereid je een buurt voor op de toekomst?

Hoe kan je een buurt voorbereiden op de toekomst? Die vraag stond voor de leerlingen centraal. Ze moesten in het ontwerp rekening houden met verschillende thema’s, zoals omgaan met klimaatverandering, energiebesparing, duurzaam bouwen en wonen, biodiversiteit, bodemdaling en duurzaam vervoer. Experts van de gemeente, de klimaatburgemeester, Cyclus en de ODMH namen hen mee in alle mogelijkheden. Ook bekeken deskundigen alle ontwerpen en beoordeelden de creativiteit en inhoud van alle ideeën.

Wethouder duurzaamheid Michel Klijmij-van der Laan: “Weer ben ik verrast over alle ontwerpen en creatieve oplossingen. Niet alleen over de technische oplossingen voor energie opwek of meer groen, maar bijvoorbeeld ook de gedurfde eis voor een maximum hoeveelheid energieverbruik per huishouden om samen met de buurtbatterij te kunnen doen. Of een minimale hoeveelheid groen per tuin van 50%.  Een duurzame buurt ontwerpen doe je met elkaar! Leuke ideeën waren een buurtmoestuin op het bejaardentehuis of de gezamenlijke buurtapp om energie te besparen, groen te kweken en tips om te verduurzamen.”

Tentoonstelling bij de Garenspinnerij van 19 juni t/m 12 juli

Alle ontwerpen én filmpjes van de ontwerpgroepen met een toelichting zijn nog tot en met 12 juli te zien bij de Garenspinnerij.  

Over de ontwerpopdracht Duurzame Stad 2024

Jaarlijks organiseert de gemeente de Ontwerpopdracht Duurzame Stad in Samenwerking met de ODMH. Woensdag 4 april gaf wethouder Michel Klijmij-van der Laan het startsein bij de Theaterbakkerheij in Gouda. Meer dan 100 leerlingen van 3 middelbare scholen gingen vervolgens aan de slag met de opdracht.

Foto: Oscar Limahelu