Terug naar het overzicht

Irene Klein Haneveld ereburger van Gouda

Ereburger Irene Klein Haneveld krijgt van burgemeester Pieter Verhoeve de erepenning opgespeld.

Irene Klein Haneveld is op maandag 1 april benoemd tot ereburger van Gouda. Tijdens het grote paasontbijt op de Markt werd zij door burgemeester Pieter Verhoeve verrast met de zilveren erepenning van de stad Gouda uit als blijk van grote waardering voor haar jarenlange inzet voor Gouda.

Mevrouw Klein Haneveld is initiatiefnemer en organisator van het grote gratis Paasontbijt op de Markt op Tweede Paasdag. Het Paasontbijt dat zij sinds 2016 organiseert is uitgegroeid tot een mooie nieuwe Goudse traditie, waar iedereen welkom is. Met het paasontbijt ontstaat verbinding in de stad. Niet alleen vanwege de 1.500 mensen die komen ontbijten, maar ook met de deelname van 20 kerken die met zo’n 250 vrijwilligers het paasontbijt helpen realiseren.

Naast de organisatie van het paasontbijt was mevrouw Klein Haneveld jarenlang actief in de ondernemersvereniging SOG en zette zij zich in voor het aantrekkelijk maken van Gouda voor bewoners en bezoekers. Namens het SOG en lid van het DOE-platform organiseerde zij tal van creatieve, niet-alledaagse activiteiten zoals het trouwen voor 1 dag op Valentijnsdag, kinderkaasmarkt en stroopwafeldag. Ook was zij betrokken bij de verkiezing van de kinderburgemeester en diverse activiteiten van het kindercollege waaronder het jaarlijkse Super Cool Kidsfeest. Haar inspanningen om de stad aantrekkelijker te maken hebben bijgedragen aan het winnen van de titel Beste Binnenstad van Nederland. Ook was mevrouw Klein Haneveld de eerste nachtburgemeester van Gouda en werd zij in 2020 al benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Gospelbolwerk van Nederland

In Christelijk Nederland is mevrouw Klein Haneveld bekend als organisator van gospelconcerten en muziekevenementen met nationale en internationale artiesten. Dat doet zij al sinds 1984. In de jaren 90 organiseerde zij ieder jaar op de Markt in Gouda een Gospel Muziekfestival. Uit heel Nederland kwamen bezoekers naar Gouda voor dit muziekfestival. Zo heeft zij Gouda op de kaart gezet als gospelbolwerk van Nederland.

Zilveren erepenning

De zilveren erepenning is een hoge stadsonderscheiding. De penning wordt sinds 1939 in zeer bijzondere gevallen toegekend als blijk van grote waardering en dankbaarheid aan hen die zich voor Gouda in hoge mate inzetten. De ontvanger van de zilveren erepenning wordt ingeschreven in het register van ereburgers van de stad Gouda.

Foto: Oscar Limahelu/Lima Fotografie