Terug naar het overzicht

Holocaustherdenking in Gouda

Woensdag 27 januari 20.15 uur

Woensdag 27 januari is Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden op deze dag de slachtoffers van de Holocaust herdacht. Ook in Gouda herdenken we de Holocaust om daarmee bij te dragen aan het voorkomen van discriminatie en herhaling van volkenmoord in de wereld van vandaag.

Vanwege corona is de herdenking zonder publiek. De drie kwartier durende herdenking wordt op woensdag 27 januari om 20:15 uur uitgezonden op TV Gouwestad (Recam /Caiway kanaal 12) en is tegelijk te beluisteren op Radio Gouwestad. De herdenking is later terug te kijken via het Youtube-kanaal van RTV Gouwestad.

Programma

Sophie Heesen, raadslid in Gouda, presenteert het programma. De muzikale omlijsting is in handen van John de Heij. Burgemeester Pieter Verhoeve brengt zijn gedachten over Holocaust Memorial Day onder woorden en stadsdichter Peter Noordhoek draagt een gedicht voor. Namens Stichting het Metaheerhuis noemt Soesja Citroen een aantal namen van vermoorde Goudse Joden. Daarnaast leest ze een fragment voor uit een brief van haar grootvader, overlevende van Auschwitz. Donald Pagrach zegt kaddiesj, het Joodse gebed voor de doden, gevolgd door zijn gedachten over herdenken.

Holocaust Memorial Day

Op 27 januari 1945 bevrijdde het Russische leger concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. 60 jaar later besloot de VN dat de bevrijding van Auschwitz voortaan wordt herdacht als Holocaust Memorial Day. Op die dag herdenken we de 6 miljoen Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog systematisch zijn vermoord en de slachtoffers van andere volkenmoorden.