Terug naar het overzicht

Holocaust herdenking op het NS-station

Dit is een oud nieuwsbericht.
Foto van het Joods Poortje van de voormalige Joodse begraafplaats aan de Boelekade in Gouda.

Nooit meer. Wereldwijd herdenken we eind januari de slachtoffers van de Holocaust met dát idee: nooit meer. Ook in Gouda staan we zondag 29 januari stil bij de Holocaust om onze bijdrage te leveren aan het voorkomen van discriminatie en genocide. Libertum en het Gouds Metaheerhuis organiseren samen met de gemeente na 2 jaar weer een fysieke bijeenkomst. Dit keer op een symbolische locatie, namelijk het NS-station van Gouda, waar voor veel Goudse slachtoffers hun laatste reis begon. Een reis die, via Amsterdam en Westerbork, voor velen zou eindigen in een van de vernietigingskampen zoals Auschwitz.

Indrukwekkend programma

Aantallen als 6 miljoen zijn onvoorstelbaar en overweldigend. Soesja Citroen vertelt samen met kinderburgemeester Roselina Toekoen over de reis van 1 van de vele getroffen gezinnen: het gezin Gompers in de Wijdstraat, met 3 kinderen. Burgemeester Pieter Verhoeve houdt een korte toespraak. Speciaal voor de Goudse herdenking zal rabbijn Marianne van Praag in een gebed de slachtoffers gedenken en stilstaan bij de betekenis van deze herdenking. Verdere bijdragen zijn er onder meer van stadsdichter Jeffrey van Geenen en Lex van der Helm, voorzitter van het Gouds Metaheerhuis.

Praktische informatie

Iedereen is welkom om de herdenking bij te wonen in de hal van het NS-Station Gouda aan de centrumzijde. Aanvang 13.00 uur, einde rond 14.00 uur. Kijk voor een uitgebreid programma en de laatste informatie op de website van het Gouds Metaheerhuis.

Holocaust Memorial Day

Op 27 januari 1945 bevrijdde het Russische leger concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. 60 jaar later besloot de VN dat de bevrijding van Auschwitz voortaan zal worden herdacht als Holocaust Memorial Day. Op die dag herdenken we de 6 miljoen Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog systematisch zijn vermoord, maar ook de slachtoffers van andere genocides. In Nederland herdenken we de slachtoffers van de Holocaust elke laatste zondag van de maand januari.