Terug naar het overzicht

Holocaust herdenking op 28 januari

Foto van het Joods Poortje van de voormalige Joodse begraafplaats aan de Boelekade in Gouda.

Onder het motto ‘Nooit meer’ worden eind januari op initiatief van de Verenigde Naties de slachtoffers van de Holocaust herdacht. Ook in Gouda staan we jaarlijks stil bij de Holocaust, juist omdat ‘nooit meer’ nu relevanter lijkt te zijn dan ooit tevoren. Op zondag 28 januari organiseren we samen met het Gouds Metaheerhuis van 13.00 tot 14.15 uur een herdenking. We nodigen iedereen uit om mee te doen met deze herdenking.

Ook dit keer is de herdenking op een symbolische locatie, namelijk het NS-station van Gouda (Bloemendaalzijde, Burgemeester Jamesplein), waar voor veel Goudse slachtoffers hun laatste reis Westerbork begon. Een reis die voor velen zou eindigen in een van de vernietigingskampen zoals Auschwitz.

Programma

Aantallen als 6 miljoen zijn onvoorstelbaar en overweldigend. In Gouda, gaat het ‘maar’ om 390 slachtoffers. Inmiddels liggen er voor elk van hen een Stolperstein in Goudse bodem. Soesja Citroen vertelt over dit project en de plaatsing van de laatste van deze stenen. Burgemeester Pieter Verhoeve zal een toespraak geven. Speciaal voor de Goudse herdenking zal rabbijn Jehoeda Vorst in een gebed de slachtoffers gedenken en stilstaan bij de betekenis van deze herdenking. Zangeres Niki Jacobs zal in het jiddisch zingen, onder meer uit de Mauthausen Cyclus van de Griekse componist Theodorakis. Verdere bijdragen zijn er onder meer van de voormalige Goudse stadsdichteres Hanneke Leroux en Lex van der Helm, voorzitter van het Gouds Metaheerhuis. Presentatie is in handen van Lea van Coeverden.