Terug naar het overzicht

Hoe blijft uw huis koel?

Op de foto is een groene tuin te zien. Het is zomer, de tuin bloeit volop en de zon schijnt.

Om uw huis koel te houden, kunt u verschillende maatregelen nemen. Sluit bijvoorbeeld overdag ramen, buitendeuren en gordijnen. Wist u dat u daarnaast bij de gemeente ook subsidie voor een groen dak kunt aanvragen? Een dak met groene planten maakt uw woning tot wel 4 graden koeler.

Groene (begroeide) daken helpen de negatieve gevolgen van klimaatverandering kleiner te maken. Eigenaren, huurders, verenigingen van eigenaren en woningbouwcorporaties kunnen de subsidie aanvragen. U moet dan wel een (plat) dak hebben van minimaal 10 vierkante meter binnen het stadsgebied. De gebouwen moeten ouder zijn dan 2 jaar. Gaat u een stuk aanbouwen aan een bestaand gebouw? Dan kunt u wel subsidie aanvragen. Kijk voor meer informatie op de pagina Subsidie groene daken.

Goed isoleren

Met isolatie in het dak en de buitenmuren houdt u de warmte ’s zomers beter buiten. Maar in de winter blijft de warmte juist binnen en profiteert u ook nog eens van een lagere energierekening. Als dit alles niet genoeg is, neem dan liever een ventilator dan een airco. Die laatste gebruikt heel veel stroom. In de tuin geven bomen en planten schaduw. Haal tegels uit de tuin, die worden in de zomer wel 50 graden. Kijk voor meer tips op de website Maak Gouda Duurzaam.