Terug naar het overzicht

Haal gratis een boompje of struikje af

Op de foto ziet u een vlinderstruik.

Groen in een stad is belangrijk. In Gouda geldt een ´15% groen regeling´ voor elk nieuw bouwproject. Door de klimaatverandering komen er steeds vaker zware regenbuien en het water moet goed kunnen wegzakken in de bodem. Daarom kunt u een gratis boompje of struikje voor uw tuin aanvragen.

Op gis.gouda ziet u hoeveel versteende tuinen er nog in Gouda zijn. Door de tegels kan het regenwater niet goed weglopen. Tegels vervangen voor grind of kleine steentjes is al beter, maar eigenlijk moet er gewoon meer groen in de tuinen worden geplant. Het is nu het juiste plantseizoen, dus stelt gemeente Gouda 50 boompjes en struiken beschikbaar om bij te dragen aan groene tuinen.

De 6 meest versteende wijken van Gouda krijgen voorrang bij de eerste 25 aanvragen. Het gaat om de volgende wijken:

  • Kort Haarlem
  • Kade buurt
  • Binnenstad (de buurten De Baan, Nieuwe Markt, Raam en Turfmarkt)
  • De Korte Akkeren Oud
  • Industrieterrein Kromme Gouwe
  • Boerhaavekwartier

Maar laat u niet tegenhouden als u in een andere wijk woont, ook dan maakt u kans op een boompje of struik. De planten kunnen in een grote pot, maar het liefst in de volle grond. Koop er een zak aarde bij en de groei kan beginnen.

Boompjes en struiken

Er zijn 2 verschillende boompjes beschikbaar: de Amberboom en de Lijsterbes. De Amberboom wordt maximaal 2,5 meter hoog, de Lijsterbes 4 meter. Wilt u liever een struik? Dan kunt u kiezen uit de Esdoorn of een Vlinderstruik. De Esdoorn wordt maximaal 3 meter hoog, de Vlinderstruik 1 tot 1,5 meter.

Meedoen?

Wilt u meedoen aan deze groene actie? Stuur dan een e-mail naar gemeente@gouda.nl. Vertel ons waarom u groen belangrijk vindt en geef door in welke wijk u woont. U ontvangt daarna van de gemeente een mail waarin staat waar u het boompje of struikje kunt ophalen.