Terug naar het overzicht

Nieuwe militairen Korps Nationale Reserve beëdigd op markt in Gouda

Beëdiging van militairen op de Markt in Gouda

Op vrijdagmiddag 9 september is de Markt in Gouda het decor voor een grote beëdiging van 20 Natresbataljon. Tijdens deze militaire ceremonie, die ingeleid wordt door burgemeester Pieter Verhoeve en muzikaal wordt opgeluisterd door de Fanfare Korps Nationale Reserve, leggen 60 nieuwe militairen de eed of belofte af op het korpsvaandel.

Burgemeester Verhoeve: “Het Korps Nationale Reserve verricht belangrijk werk voor ons land, bijvoorbeeld bij rampenbestrijding. Daarom vind ik het een eer om deze kersverse militairen in ons mooie, gastvrije Gouda te mogen ontvangen.”

Het is een lange traditie in de krijgsmacht om nieuw toegetreden militairen te beëdigen. De nieuw toegetreden reservisten van 20 Natresbataljon komen uit Zuid- en Noord-Holland en Gelderland. De ceremonie start om 17.00 uur en is voor toeschouwers publiek toegankelijk.

Jaarlijks worden 400 militairen beëdigd bij het Korps Nationale Reserve. Dit wordt regionaal georganiseerd. Bovenop de vaandelstok is de Nederlandse leeuw te zien. Deze rust op een goudkleurig kistje met daarin een schepje Nederlandse aarde. De achtergrond is dat krijgsmachteenheden, ook bij aanwezigheid in het buitenland, nieuwe militairen altijd de eed of belofte kunnen laten doen op vaderlandse grond.

Korps Nationale Reserve

Het Korps Nationale Reserve is inzetbaar voor bewaking- en beveiligingtaken in Nederland. Dit korps van de Koninklijke Landmacht bestaat uit 3 Natresbataljons (1 in elke gevechtsbrigade) met in totaal 2.800 actief dienende reservisten. 20 Natresbataljon valt onder het commando van 11 Luchtmobiele Brigade, de Rode baretten in Schaarsbergen. Natresmilitairen vervullen hun functie voor vrede en veiligheid naast een burgerbaan of studie.