Terug naar het overzicht

Groene Hart middelpunt van samenwerking en kennisdeling

Burgemeesters Victor Molkenboer, Liesbeth Spies en Pieter Verhoeve van de gastgemeenten voor het VNG Jaarcongres, Woerden, Alphen aan den Rijn en Gouda staan in een hal tussen pallets met planten.

Maar liefst 9 miljoen mensen wonen in Nederland op slappe veengrond. In de laagst gelegen polders van ons land, in en om Gouda, komen er nog eens duizenden woningen bij. Gekkenwerk, gezien de dalende bodem en stijgende zeespiegel? Nee hoor; kennis, kunde en verbeeldingskracht, zeggen burgemeesters Pieter Verhoeve (Gouda), Liesbeth Spies (Alphen aan den Rijn) en Victor Molkenboer (Woerden).

En die willen de 3 stadsbestuurders graag met anderen delen. Hun gemeenten houden 25 en 26 juni het VNG Jaarcongres. 3.000 gemeentebestuurders van 342 gemeenten komen dan naar het Groene Hart om ervaringen uit te wisselen hoe (lokale) uitdagingen het best worden aangepakt en kansen benut. Thema van het congres is ‘Kracht van verbeelding’ – en van de 3 gastgemeenten ‘Stad en Land’.

Bodemdaling in combinatie met klimaat-aangepast bouwen is 1 van de ruim 50 onderwerpen die tijdens de tweedaagse op tal van locaties in het Groene Hart aan bod komen. Op de Markt van Gouda in hartje stad – op de plek waar ooit de school stond waar Erasmus als kleine jongen leerde schrijven – bevindt zich nu het Nationaal Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen; te danken aan een financiële impuls die het samenwerkingsverband AWG (Alphen, Gouda, Woerden) destijds van het Rijk kreeg.

Slimme oplossingen

“Daar brengen we kennis bij elkaar en zoeken naar slimme oplossingen. Complexe vraagstukken vragen om inspiratie, samenwerking en kennisdeling. Dit VNG Jaarcongres is het podium daarvoor; niet alleen voor dit onderwerp, maar voor alle uitdagingen waar gemeenten voor staan”, zegt Pieter Verhoeve.

Burgemeester Liesbeth Spies: “Wij zijn er trots op dat we met 3 gemeenten hierin samenwerken. Het is bovendien een mooie gelegenheid om ons visitekaartje af te geven aan de rest van Nederland. Ook ondernemers en inwoners spelen een belangrijke rol. We hebben er heel veel zin in.”

“In het Groene Hart liggen mooie kansen, die laten we graag zien”, voegt burgemeester Victor Molkenboer daaraan toe. “Als er een verkiezing zou worden gehouden voor de beste regio van Nederland, dan wint het Groene Hart. Hier is het groen wonen, groen werken en groen recreëren.”

Naast een belangrijk podium voor samenwerking en kennisdeling is het VNG Jaarcongres ook toeristisch een aantrekkelijk evenement. Voorgaande edities leverden circa 1 tot 1,5 miljoen euro aan extra inkomsten voor de regio op, mede dankzij hotelovernachtingen en andere uitgaven. De 3 organiserende gemeenten hebben elk 100.000 euro beschikbaar gesteld voor de organisatie van het congres.

Burgemeesters Victor Molkenboer, Liesbeth Spies en Pieter Verhoeve van de gastgemeenten voor het VNG Jaarcongres, Woerden, Alphen aan den Rijn en Gouda.

Foto: VNG