Terug naar het overzicht

Goudse Mohamed Laroussi Tahiri benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

Goudse Mohamed Laroussi Tahiri benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Mohamed Laroussi Tahiri heeft op woensdagavond 31 januari tijdens het jaarlijkse MENA trade-diner in Den Haag, een Koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Laroussi is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau voor zijn buitengewone inzet voor het bevorderen van handelsbetrekkingen met Marokko en andere landen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten.  

Laroussi Tahiri is een bruggenbouwer. Hij weet met veel gevoel voor integriteit, diplomatie en respect organisaties en mensen met verschillende achtergronden en cultuur met elkaar te verbinden. Dat deed hij in de jaren 80 als sociaal raadsman en beleidsmedewerker in de gemeente Gouda. Laroussi hielp de gemeente met het verbeteren van de positie van de Marokkaanse gemeenschap. Hij organiseerde spreekuren voor landgenoten en studiereizen naar Marokko voor mensen die veel te maken hebben met Marokkaanse Gouwenaars. In die periode werd hij ook veelvuldig gevraagd door andere gemeenten waaronder de gemeente Rotterdam.

Handelsbevordering

Eind jaren 80 stapte Laroussi over naar het bedrijfsleven. Als ondernemer richtte hij zich op de in- en export van groenten en fruit uit Marokko en landen in het Midden-Oosten. Hij ontpopte zich als een ware promotor van goede (handels)betrekkingen op het gebied van tuinbouw.

Met dat doel richtte Laroussi het Nederlands Marokkaans Centrum van Handelsbevordering op. Hij organiseerde handelsmissies voor ministeries en bedrijfsleven en ontving handelsdelegaties uit Marokko en landen uit Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het centrum is overgegaan in de huidige Middle East and North Africa Trade Business counsel (MENA). Laroussi is tot op de dag van vandaag voorzitter van de Nederlandse afdeling en tevens bestuurslid van de overkoepelende MENA Business council.

Voor zijn inzet voor de handelsbevordering tussen Marokko en Nederland heeft Laroussi in 1996 een onderscheiding ontvangen van koning Hassan II van Marokko.

Groot sociaal hart

Naast zijn zakelijke inspanningen is Laroussi ook actief op sociaalmaatschappelijk gebied. Hij was onder meer voorzitter van een steuncomité om een nierdialysecentrum in Agadir te realiseren en met zijn netwerk helpt hij met het transport van zorgmiddelen (bedden en stoelen) voor ziekenhuizen. Ook zet hij zich samen met zijn familie in voor de meest kwetsbare mensen in Tager door tijdens de ramadan gratis maaltijden te verstrekken.

In 2004-2005 was de heer Laroussi vicevoorzitter van de stichting Marokko Nederland 400 jaar. De stichting organiseerde diverse activiteiten in Nederland en in Marokko in het kader van 400 jaar handelsbetrekkingen met elkaar.

Foto: Kim Vermaat