Terug naar het overzicht

Goudse gevels worden steeds mooier voor het feest Gouda750

In 2022 viert Gouda 750 jaar stadsrechten. Hierbij hoort een historische binnenstad die er prachtig uitziet en welke we met trots kunnen doorgeven aan  de toekomstige generatie. Dat betekent ook dat de panden er netjes bij moeten staan. De eerste panden in Gouda zijn inmiddels opgeknapt met behulp van de subsidieregeling Gevelherstel Gouda750. Wethouder Thierry van Vugt ging langs bij Marco de Vries en Wim Lendering, eigenaren van Galerie Kunst en Kleur aan de Westhaven 23, om het Gouda750 Opgeknapte Gevelschildje te overhandigen.

Marco de Vries en Wim Lendering zijn erg blij met de subsidieregeling van de gemeente waardoor zij hun gevel op hebben kunnen knappen. De gevel zag er naar eigen zeggen “niet uit, maar nu weer wel”. De subsidie was een zetje dat ze nodig hadden om de investering te doen. De Vries en Lendering  richten zich op kunst met het accent op Gouda en promoten ook graag Gouda . Aan de gevel hangt de vlag van de galerie samen met de Goudse vlag mooi te wapperen, in het jaar 2022 mag daar ook de vlag van Gouda750 bij komen. Het raam is nu dus voorzien van een Gouda750 schildje en ze zijn blij met het ‘huisje’ van Gouda750 dat als collectorsitem in de etalage staat.

Wethouder Thierry van Vugt (Monumentenzorg; Gouda750): “Ik hoop dat veel pandeigenaren in Gouda het voorbeeld van Marco en Wim zullen volgen om hun gevel op te gaan knappen. Op die manier staat de stad er straks tijdens het feest mooi bij, en laat ze zich van haar beste kant zien. Samen maken we Gouda mooier. Elke deelnemer aan de subsidieregeling ontvangt een schildje en huisje om te laten zien dat ze Gouda750 een warm hart toedragen, en anderen aan te moedigen ook de handen uit de mouwen te steken. Geef Gouda door!”

Met de regeling stimuleert en ondersteunt de gemeente eigenaren om noodzakelijke herstel- en opknapwerkzaamheden aan de gevel van hun pand uit te voeren. De regeling loopt tot eind 2021. Meer informatie over de regeling is te vinden op de website van de ODMH.

Foto: Astrid den Haan