Terug naar het overzicht

Gouda750-archief doorgegeven voor de toekomst

Ondertekening van de schenkingsovereenkomst door (van links naar rechts) Hans de Leeuw (voorzitter Stichting Fonds Gouda750), Coretta Bakker-Wijbrans (directeur-streekarchivaris) en Thierry van Vugt (wethouder Gouda750)

Het omvangrijke Gouda750-archief is op woensdag 21 december door Thierry van Vugt wethouder Gouda750 overgedragen aan Coretta Bakker-Wijbrans, directeur-streekarchivaris. Naast het fysieke 750-archief wordt het digitale materiaal onderdeel van het e-depot van het Streekarchief Midden-Holland. Dit e-depot wordt in de periode 2023-2026 verder ontwikkeld.

Thierry van Vugt: “Gouda was jarig en dat hebben we geweten! We leggen dit nu vast voor de generaties van de toekomst en geven hiermee handen en voeten aan het motto van Gouda750: Geef Gouda door!”

Einde van het feestjaar

Met de overdracht van het Gouda750-archief komt nu ook formeel een einde aan het feestjaar Gouda750. In 2022 is de stadsverjaardag uitbundig gevierd wat is vastgelegd in talloze films, foto’s en andere materialen.

Wat kunt u terugvinden in het archief?

Het archief bevat onder meer informatie over de voorbereidingen en uitvoering van het feestjaar, films van activiteiten die in opdracht van het Fonds Gouda750 zijn gemaakt, de digitale versie van het boek ‘Gouda in beeld’ en posters van verschillende activiteiten.

Coretta Bakker-Wijbrans, namens het Streekarchief: “Wij zijn ontzettend blij met deze aanwinst voor ons nieuwe e-depot. Via de website van het Streekarchief Midden-Holland zijn nu al films en foto’s van het feest te bekijken. De geschreven Goudse geschiedenis blijft op de website Goudseverhalen.nl toegankelijk voor de Gouwenaars van de toekomst. Zo zorgt het streekarchief voor duurzame bewaring én toegankelijkheid van het geheugen van de regio.”

Gouda vierde feest!

In 2022 vierden we dat het 750 jaar geleden is dat Graaf Floris V van Holland stadsrechten verleende aan Gouda. Een feest leunend op de historie maar gericht op de toekomst. Gouda750 was een feest voor iedereen, jong en oud, groot en klein, Gouwenaar en bezoeker. Het motto van was dan ook ‘Geef Gouda door!’. Er zijn na 12 april (Koninklijke opening) meer dan 175 programma’s en activiteiten ontwikkeld, een feest vóór en dóór de stad.

Op de foto: ondertekening van de schenkingsovereenkomst door (van links naar rechts) Hans de Leeuw (voorzitter Stichting Fonds Gouda750), Coretta Bakker-Wijbrans (directeur-streekarchivaris) en Thierry van Vugt (wethouder Gouda750).