Terug naar het overzicht

Gouda Zet Ook de Knop Om!

Huis van de Stad in het donker

Van 17 tot en met 30 oktober vinden er verschillende energiebesparende acties plaats. Gouda doet mee met de landelijke overheidscampagne ‘Zet Ook de Knop om’. Vanaf vanavond gaan daarom tot en met 30 oktober de buitenlichten van prominente Goudse gebouwen uit, zoals het Huis van de Stad, het Stadhuis en de Waag.

Wethouder Michel Klijmij-van der Laan (duurzaamheid): “Wij waren in Gouda al zuinig, maar wij zetten in deze week een stapje extra. Door aan te sluiten bij deze landelijke campagne willen wij in Gouda laten zien dat wij volop bezig zijn met het besparen van energie.”

Duurzaamheid in het Huis van de Stad

In het Huis van de Stad kijkt Gouda los van deze landelijke actie al volop hoe wij energie kunnen besparen.

Energielabel Huis van de Stad

Het Huis van de Stad heeft het energielabel A+ sinds 2012. In 2017 hebben wij 156 zonnepanelen op dit pand gekregen.

Koffieautomaten

Op de koffieautomaten in het Huis van de Stad en op alle printers zit al een stand-by stand. Die zijn hierdoor al energiezuinig (koffieautomaten A++ label).

Basistemperatuur met 1 graad verlagen

Wij zijn op dit moment als gemeente Gouda bewust bezig met de standaard ingestelde temperatuur in het kantoorpand. Wij zijn bezig om te onderzoeken of wij deze met 1 graad naar beneden kunnen brengen.  

Energiebesparende tips voor bewoners

Als inwoner kunt u ook zelf energie besparen. Wat kunt u doen om energie te besparen en uw energierekening te verlagen? Op de website van Maak Gouda Duurzaam vindt u meer dan 16 energiebesparende tips.

Overige hulp

Niet voor iedereen bieden deze besparingstips genoeg hulp om de energierekening te kunnen blijven betalen. Als u een inkomen heeft op of net boven het sociaal minimum, komt u mogelijk in aanmerking voor de eenmalige energietoeslag van € 1300,-.

Op de website van Geldfit.nl kunt u een korte online test doen om te ontdekken hoe uw financiële situatie is en welke hulp u verder kunt krijgen. Ook kunt u anoniem bellen voor hulp bij geldzorgen.

De gemeente Gouda heeft daarnaast een steunpakket voor Gouwenaars en maatschappelijke organisaties en instellingen die in financiële problemen dreigen te komen door de hogere energierekening en de inflatie.

Landelijke campagne

De landelijke campagne richt zich op het besparen van energie rondom de verlichting van prominente gebouwen, koffiezetapparaten op stand-by in overheidsgebouwen en het verlagen van de airco. De 44 grootste steden van Nederland doen mee.

Kijk voor een overzicht van de initatieven van de verschillende steden op de website van Zet Ook de Knop Om.