Terug naar het overzicht

Gouda viert voor het eerst Keti Koti

Dit is een oud nieuwsbericht.
Wethouder Anna van Popering spreekt tijdens de viering van Keti Koti in de Chocoladefabriek.

Op 1 juli 2022, de dag dat de Nederlandse slavernij 149 jaar geleden in Suriname, Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten formeel werd afgeschaft, vierde Gouda voor het eerst Keti Koti (‘Ketenen Gebroken’). Tijdens deze allereerste viering en herdenking werd met zo’n 90 Gouwenaars in de Chocoladefabriek stilgestaan bij het Nederlandse slavernijverleden. Zowel de vaker belichte trans-Atlantische kant als de handelsreizen naar de Oost.

Tijdens een gesprek tussen Yanice Slagveer en Libertum directeur Sigfried Janzing werd gesproken over de betekenis van deze dag voor Gouwenaars met wortels in Suriname en de Nederlandse Antillen, en het belang van onderwijs en een gezamenlijke viering van Keti Koti.

Aansluitend werd de link tussen toen en nu gelegd. Want nog altijd zien we vormen van slavernij, waaronder uitbuiting en schending van mensenrechten in de voedselindustrie. De zoektocht van Teun van de Keuken, naar eerlijke en slaafvrije chocola, heeft een geheel eigen reep opgeleverd, terug te zien in een indrukwekkende documentaire. De Wereldwinkel, The Melting Shop, Terre des Hommes, Rechtstreex, Simon Lévelt, Chocoladeatelier PUUR en Louloúdi presenteerden eerlijke producten, en droegen zo verder bij aan het bewustwordingsproces. De middag werd samengevat in spoken word door de Droominee.

Verdraagzaamheid in veelkleurigheid

De Goudse Keti Koti werd georganiseerd door Libertum, het Anti Discriminatie Platform en gemeente Gouda. Het is een eerste nieuwe activiteit als onderdeel van een herdenkingsagenda zoals benoemd in het coalitieakkoord ‘Geef Gouda door’. Wethouder Anna van Popering-Kalkman: “Ik ben blij met de mooie opkomst en belangstelling voor het vieren van Keti Koti in Gouda. ‘Verdraagzaamheid in Veelkleurigheid’ is het centrale thema van Gouda750, met als doel Gouda niet alleen mooier en leuker door te geven, maar vooral ook socialer en inclusiever. In een diverse maatschappij en samenleving moet ruimte zijn voor verschillende momenten van herdenken en vieren.”

Sigfried Janzing, directeur Libertum: “Het is van belang om een eerlijk Gouds verhaal te schrijven en dat door te geven. Vandaag doen we dat, met elkaar, op weg naar 2023 en 150 jaar afschaffing van de Nederlandse slavernij. Keti Koti is de ‘dag der vrijheden’ en vandaag laten we zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Libertum nodigt iedereen uit om dat wat vanzelfsprekend is te bevragen, en na te denken over de eigen identiteit, waarden en vrijheid.”

Burgemeester Pieter Verhoeve en wethouder Anna van Popering in gesprek met inwoners tijdens de viering van Keti Koti.

Foto’s: Pim Mul