Terug naar het overzicht

Gouda vangt Oekraïense vluchtelingen op in voormalige Blokker-locatie 

Oekraïense vlag voor het Huis van de Stad.

Gouda gaat Oekraïense vluchtelingen opvangen in de voormalige Blokker-locatie aan de Antwerpseweg 2. Dit gebouw staat leeg en wordt per direct klaargemaakt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het gaat in eerste instantie om een groep van ongeveer 90 mensen. Afhankelijk van de ontwikkelingen vangen we meer vluchtelingen op.

Burgemeester Pieter Verhoeve: “Gouda opent haar armen en deuren voor Oekraïense vluchtelingen op zoek naar veiligheid. Indrukwekkend dat dit zo snel op deze manier door veel partijen mogelijk is gemaakt. Gouwenaars voelen zich verbonden met Oekraïne en de Oekraïners. De bereidheid om te helpen laat zien dat Gouda een gastvrije stad is.”

Opvang Oekraïense vluchtelingen in Nederland

Veel Oekraïners zijn op de vlucht en zoeken een veilige plek in Europa, waaronder in Nederland. Het kabinet verwacht dat het aantal vluchtelingen uit Oekraïne naar Nederland snel fors zal toenemen. De Veiligheidsregio’s hebben de opdracht van het kabinet gekregen om in de komende periode in totaal 50.000 opvangplekken beschikbaar te maken. De Veiligheidsregio Hollands Midden, waar Gouda onderdeel van is, neemt 2000 opvangplekken voor haar rekening.

Blokker-locatie

De Blokker-locatie aan de Antwerpseweg staat leeg en is in ieder geval beschikbaar tot voorjaar 2023. Daarna worden op deze locatie 650 nieuwbouwwoningen gebouwd.

Aankomst vluchtelingen

De verwachting is dat de eerste Oekraïense vluchtelingen binnen 1 tot 2 weken aankomen, misschien eerder. Op dit moment zetten we alles op alles om het pand zo snel mogelijk klaar te maken. De gemeente begeleidt de vluchtelingen tijdens hun verblijf in Gouda. 

Meer informatie

De gemeente Gouda brengt directe omwonenden, bedrijven en andere organisaties uit de buurt per brief op de hoogte. Op de pagina Opvang Oekraïense vluchtelingen staan veelgestelde vragen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Gouda. Hier staat ook meer informatie voor inwoners en bedrijven die hun hulp willen aanbieden.

Foto: Astrid den Haan