Terug naar het overzicht

Gouda trapt NK Tegelwippen 2024 af in de Crabethstraat

Dit is een oud nieuwsbericht.
Start van het NK Tegelwippen. Wethouder Michel wipt de eerste tegel van een grijs-wordt-groen project aan de Crabethstraat.

Het jaarlijkse NK Tegelwippen gaat weer van start! Van 21 maart tot en met 31 oktober gaat Gouda de strijd aan met andere gemeenten om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. De gemeente gaat ook dit jaar weer zoveel mogelijk tegels vervangen door planten en bomen, bijvoorbeeld bij ophogings- of rioleringswerkzaamheden. Ook inwoners en ondernemers kunnen meedoen door aan de slag te gaan met de tegels in hun voor-, achter- of geveltuin. Vorig jaar heeft Gouda in totaal bijna 42.000 tegels gewipt en eindige op de 4e plaats van de middelgrote steden. Dit jaar willen we natuurlijk winnen!

Michel Klijmij-van der Laan (wethouder groen en klimaat): “Een groene stad is een leefbare stad. Met meer groen is het prettiger en gezonder leven. Daarnaast helpt groen tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals wateroverlast en hitte. Hoe minder stenen, hoe koeler het wordt en hoe minder wateroverlast. Meer ruimte voor groen is ook beter voor de planten en dieren. Laten we ook dit jaar met elkaar Gouda nog groener maken!”

Grijs-wordt-groen in Crabethstraat

Als start van de actie wipte de wethouder donderdag 21 maart de 1e tegel bij het grijs-wordt-groen idee aan de Crabethstraat. Hier komt een mooie groenstrook langs de gevel van het gebouw van de Goudse Verzekeringen. Daarnaast plaatsen we ook een heg tegen de gevel. Dit geeft het gebouw een groene uitstraling en zorgt voor een mooi uitzicht voor de bewoners van de Crabethstraat. Van de gewipte tegels maken we een insectenhotel.

Doe ook mee!

Is uw tuin vooral betegeld? Doe dan mee en vervang tegels door planten. Of leg een geveltuin bij uw huis aan. Bekijk de voorwaarden op de geveltuin pagina. U kunt ook samen met uw buren tegels wippen en er een leuke buurtactiviteit van maken. Geef het aantal gewipte tegels door via de website van NK Tegelwippen, dan tellen ze mee voor de wedstrijd. Bewoners maken kans op verschillende prijzen. Tegels die u vervangt door groen kunt u op laten halen door de tegeltaxi.

Ziet u ook kansen voor minder stenen en meer groen in de openbare ruimte van uw wijk? Bijvoorbeeld door stenen te vervangen door een bloemenperk? Stuur dan uw grijs-wordt-groen idee naar de gemeente.