Terug naar het overzicht

Gouda organiseert voor de 2e keer Keti Koti

Dit is een oud nieuwsbericht.
Op de foto de herdenking van Keti Koti in 2022. Links zit een gekleurde vrouw die aan het woord is, rechts zitten toehoorders, waaronder burgemeester Verhoeve en wethouder Van Popering-Kalkman.

Gouda viert en herdenkt op 1 juli 2023 opnieuw de afschaffing van de slavernij in het Caraïbisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden en Suriname. Tijdens deze viering en herdenking staan we stil bij het Nederlandse slavernijverleden. Samen met een Goudse werkgroep met daarin inwoners, culturele organisaties en ondernemers organiseert de gemeente het programma van Keti Koti. Iedereen is welkom om dit programma bij te wonen.

Het programma start om 11.30 uur bij het Huis van de Stad met nazaten van tot slaaf gemaakten en burgemeester Pieter Verhoeve, wethouder Anna van Popering-Kalkman en wethouder Michel Klijmij- van der Laan. Er is vervolgens een kranslegging.

In de middag is er tussen 14.00 uur en 18.00 uur een afwisselend cultureel programma in de Garenspinnerij met onder andere optredens van een zangkoor en een dansgroep. Kofi Ogun komt vertellen over de geschiedenis van de slavernij. Frida Winklaar Domacassé draagt een gedicht voor uit haar gedichtenbundel. In het programma wordt 2 minuten stilte gehouden ter herdenking en uit respect voor de tot slaaf gemaakte mensen. Ook houdt burgemeester Pieter Verhoeve een toespraak.

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over Keti Koti is te vinden op de website Gouda Inclusief. Toegang tot Keti Koti is gratis. Aanmelden kan via slavernijverleden@gouda.nl.

Herdenkingsjaar slavernijverleden

Dit jaar het officiële Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat loopt van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024. Het is een bijzonder jaar, omdat de slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft. Gouda herdenkt het slavernijverleden het hele jaar door met allerlei activiteiten. De activiteiten worden georganiseerd door inwoners, ondernemers en organisaties in de stad. Zo zijn er bijvoorbeeld activiteiten vanuit de Goudse Schouwburg, het Filmhuis, Stichting 21 maart, de Garenspinnerij, de Raad van Kerken, Museum Gouda en een aantal betrokken inwoners. Het programma is binnenkort te vinden op de website Gouda Inclusief.

Keti Koti

‘Keti Koti’ is Surinaams voor ‘ketenen gebroken’ en vindt landelijk elk jaar plaats op 1 juli. Op deze dag herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij. Burgemeester Pieter Verhoeve: “Gouda wil een veelkleurige en sociale stad zijn, waarin iedereen gelijkwaardig is en iedere Gouwenaar mee kan doen. Gouda kijkt open en eerlijk naar haar verleden, ook het slavernijverleden. We vinden het belangrijk dat kennis van dit verleden wordt overgedragen en herdacht, samen met de stad.”

Foto: Keti Koti 2022