Terug naar het overzicht

Gouda meet soorten planten en dieren

Foto van wethouder Michel Klijmij-van der Laan met kinderwerthouder van natuur Thijmen. Zij staan in een grasveld met gele bloemen. Ze zijn gehurkt en kijken op een mobiele telefoon.

Heeft u het boerenknoopje, het frietzakbekermos of de langsprietpopulierensnuittor al gezien? Deze plant- en diersoorten zijn allemaal in Gouda te vinden. De gemeente vindt de biodiversiteit en waterkwaliteit in Gouda belangrijk. Daarom is de gemeente op 1 mei begonnen met het meten van de soorten planten en dieren in de stad.

Bureau Viridis kijkt ook naar de waterkwaliteit. Daarom zijn medewerkers van dit bureau de komende maanden in bermen en bij sloten te vinden. Zo brengen zij de flora en fauna in beeld. De plant- en diersoorten en de waterkwaliteit hebben veel met elkaar te maken. Libellen stellen bijvoorbeeld hoge eisen aan de waterkwaliteit. Dus als u libellen ziet vliegen, dan is de waterkwaliteit waarschijnlijk goed.

Meetellen

U kunt zelf ook meetellen! Voor Gouda750 willen we in de komende maanden 750 nieuwe soorten ontdekken. Hiervoor kunt u de app ‘ObsIdentify’ op uw telefoon of tablet installeren en op zoek gaan naar vogels, planten en insecten. Alles wat u ziet en meldt via de app, wordt verzameld op een website. Elke 2 maanden (mei en juni, juli en augustus, en september en oktober) wordt er een prijs uitgereikt aan de persoon die in die tijd de meeste inzendingen heeft gedaan. Wie eind juni, eind augustus of eind oktober bovenaan de ranglijst staat, krijgt hierover een bericht en maakt kans op een mooie prijs! Gouda meet, meet u mee?

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op de projectpagina over biodiversiteit.

Foto: Astrid den Haan