Terug naar het overzicht

Gouda maakt zich sterk voor vindbaarheid toiletten

Wethouders Anna van Popering en Thierry van Vugt met medewerkers van Brownies en Downies. Een medewerker van Brownies en Downies houdt een sticker vast met de tekst 'bij ons mag je naar de wc'.

Om onze stad nog aantrekkelijker en toegankelijker te maken, zet de gemeente zich in om het aantal toiletten in de HogeNood-app te vergroten. Wethouders Thierry van Vugt (binnenstad) en Anna van Popering-Kalkman (inclusie) plakten daarom op 4 oktober een HogeNood-sticker op het toilet van horecazaak Brownies & Downies.

Of u nu een beperking heeft, met kinderen op pad bent of last hebt van darm- en nierproblemen: wanneer de nood hoog is, wilt u snel weten waar het dichtstbijzijnde toilet is. Daarvoor is er de HogeNood-app. Deze app (beschikbaar in de PlayStore en Appstore) brengt openbare en semi-openbare toiletten in heel Nederland in kaart.  

Sinds dit jaar zijn ook de toiletten van de gemeente Gouda aangesloten op de app, zoals de wc’s in de gemeentelijke sporthallen en de bibliotheek. Wethouder Van Vugt: “We willen graag de vindbaarheid van toiletvoorzieningen verbeteren, want daarmee maken we Gouda gastvrijer en aantrekkelijker. Ik roep daarom ondernemers op om, net als Brownies & Downies, hun toiletten beschikbaar te stellen via de HogeNood-app. Dit is ook een van de actiepunten uit onze samenwerkingsagenda Binnenstad. Vergeleken met andere binnensteden zoals Leiden of Amersfoort doen in Gouda relatief weinig (horeca)ondernemers hieraan mee.”

In de HogeNood-app kunnen ondernemers ook aangeven of er kosten zijn voor een toiletbezoek en welke faciliteiten (zoals een babyverschoontafel) hun toilet heeft. Van Popering-Kalkman: “En of een wc rolstoeltoegankelijk is. Op die manier maken we Gouda met elkaar weer een stukje toegankelijker en inclusiever.” De verbetering van de vindbaarheid van de toiletvoorzieningen sluit aan bij de ambities uit de Lokale Inclusie Agenda en het Meerjarenprogramma Binnenstad 2022 – 2026.

Naar verwachting gaat volgend jaar de nieuwe fietsenstalling open bij de Nieuwe Markt. Ook hier zijn 2 toiletten (waarvan 1 rolstoeltoegankelijk) ingebouwd.

Saskia, onderneemster bij Brownies & Downies Gouda is blij met de aandacht: “Het is belangrijk dat we omkijken naar elkaar. Je kunt niet altijd zien of iemand zwanger is of nierproblemen heeft en vaker naar het toilet moet. Daarom vind ik het belangrijk de drempel te verlagen en hiermee te zorgen voor voldoende toiletvoorzieningen in de stad.”

Wilt u uw onderneming of horecagelegenheid aanmelden bij de HogeNood-app?

U kunt zich via het aanmeldformulier op de website van HogeNood aanmelden. Wanneer u uw onderneming of horecagelegenheid aanmeldt, moet u bij het vak ‘Werk je samen met een gemeente?’ de koppelcode ‘HHgs’ invullen. Bij het aanmelden kunt u aangeven over welke faciliteiten uw toilet beschikt en of er kosten verbonden zijn aan het gebruik. Verder is het nodig om uw adresgegevens in te vullen en de openingstijden van uw zaak.

Foto: Astrid den Haan