Terug naar het overzicht

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Afbeelding van een persoon die op een bank zit met een laptop op schoot en een bankpasje in de hand.

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Mensen die een schuldhulptraject succesvol hebben afgerond, staan nu nog 5 jaar lang geregistreerd bij Stichting BKR. Daardoor kunnen zij geen telefoonabonnement afsluiten, een eigen bedrijf starten of een woning kopen of huren, ondanks dat zij hun schulden helemaal hebben afgelost. Hierdoor worden mensen na het afronden van een schuldregeling nog jarenlang beperkt in het dagelijks leven.
“Op die manier worden mensen onnodig lang achtervolgd door hun schuldenverleden. Dit hindert niet alleen het proces om weer zelfstandig de draad op te pakken na een vaak pittig schuldentraject, maar kan ook een averechts effect hebben op de bereidheid van inwoners om zich bij schuldhulpverlening te melden”, zegt Oppelaar.

Nazorg

De BKR-registratie van 5 jaar was destijds ingesteld om te voorkomen dat mensen opnieuw problematische schulden gaan maken. “Wij willen natuurlijk ook niet dat mensen na hun traject opnieuw in de schulden raken”, zegt Oppelaar. “In Gouda hebben we ervaren dat onze begeleiding tijdens en na het schuldhulptraject een beter middel is om dat te voorkomen. Als je de financiële zelfredzaamheid van mensen verstevigt, is de kans groter is dat zij ook langdurig financieel gezond blijven.” De verkorte BKR-registratie van 6 maanden is na het besluit van het college van B&W op dinsdag 11 juni per direct ingegaan.