Terug naar het overzicht

Gouda herdenkt 2 jaar oorlog in Oekraïne

Dit is een oud nieuwsbericht.
Oekraïense vlag voor het Huis van de Stad.

Op zaterdag 24 februari is het precies 2 jaar geleden dat Rusland Oekraïne is binnengevallen en de oorlog in Oekraïne begon. Ook de gemeente Gouda staat hierbij stil. Het college van B en W leeft mee en spreekt zijn steun uit voor de Oekraïense bevolking door de geel-blauwe vlag van Oekraïne te hijsen voor het Huis van de Stad. Burgemeester Verhoeve: “Het is vreselijk dat deze oorlog nu al zo lang voortduurt en er nog geen zicht lijkt te zijn op een einde. Gouda blijft solidariteit met Oekraïne tonen.”

Sinds medio maart 2022 vangt Gouda als 1 van de 1e gemeenten in de regio Oekraïense vluchtelingen op. Sindsdien krijgen zij onderdak in het voormalige kantoorgebouw van Blokker, dat na een snelle verbouwing en met inzet van vele vrijwilligers werd ingericht als opvanglocatie. Enkele honderden vluchtelingen hebben hier de afgelopen jaren een gastvrij welkom gekregen. Net als in de vele gastgezinnen in Gouda, waarvan de inzet van grote waarde is. Op dit moment vangt Gouda ruim 300 Oekraïense vluchtelingen op in de gemeentelijke opvang en wonen er bijna 90 in gastgezinnen in de stad.

Landelijke herdenking

In Utrecht vindt op 24 februari een landelijke herdenking plaats waar stilgestaan wordt bij de voortdurende oorlog en het verdriet dat de oorlog met zich meebrengt. Het programma staat in het teken van verbinding tussen Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders: Living in two worlds.

Foto: Astrid den Haan