Terug naar het overzicht

Gouda en Bodegraven-Reeuwijk willen vaarroute verbeteren

Op de afbeelding ziet u 2 recreatiebootjes liggen voor een sluis. Op de kant diverse mensen die kijken.

De vaarverbinding tussen de Reeuwijkse Plassen en de binnenstad van Gouda kan verbeterd worden door de sluis en bruggen elektrisch te maken. De gemeente Gouda heeft het intentiebesluit genomen om de sluis en 4 bruggen samen met andere partijen, zoals de provincie en het bedrijfsleven, elektrisch te maken. In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk vindt Gouda een medestander.

Kortere passagetijd voor waterrecreanten

Op dit moment worden de sluis en een deel van de bruggen, tussen het plassengebied en de Goudse binnenstad, handmatig bediend door de havendienst van Gouda of vrijwilligers van het Gouds Sluiswachtersgilde. De bediening gebeurt op vaste tijden en een beperkt aantal keren per dag. Uit onderzoek blijkt dat de passagetijd van de vaarroute verkort kan worden van 45 minuten tot circa 30 minuten door de sluis en bruggen elektrisch te maken. De bediening wordt dan ook flink minder inspannend, waardoor het minder zwaar is om de sluis en bruggen vaker te bedienen.

Thierry van Vugt, wethouder waterrecreatie Gouda: “De vaarverbinding tussen de plassen en de Goudse binnenstad biedt veel mogelijkheden voor waterrecreatie. De gemeente wil de verbinding verbeteren, zodat je met een sloepje, kano of SUP-board makkelijker heen en weer kunt varen. Zo zetten we Gouda beter op de kaart als waterstad, voor onze inwoners en bezoekers. We zijn met de betrokken partijen, zoals de provincie en het bedrijfsleven, in gesprek over de benodigde cofinanciering.”

Inge Nieuwenhuizen, wethouder waterrecreatie in Bodegraven-Reeuwijk: “Het is heerlijk om op het water te kunnen vertoeven. Als de verbinding tussen de Reeuwijkse Plassen en de binnenstad van Gouda makkelijker wordt gemaakt, dan hebben veel mensen daar plezier van. Bodegraven-Reeuwijk vindt het vaarnetwerk belangrijk en daarom staan wij helemaal achter de plannen van Gouda.”

Onbeperkt varen tussen de Reeuwijkse Plassen en Gouda

Gedeputeerde Jeannette Baljeu heeft zaterdagmorgen de Doorvaardagen afgetrapt door de sluis ‘Reeuwijks Verlaat’ te bedienen. En ze heette de waterrecreanten welkom op deze mooie vaarroute. Met het organiseren van de Doorvaardagen brengt de gemeente Gouda nader in beeld hoeveel effect een betere bediening heeft op de vaarroute tussen Gouda en de Reeuwijkse plassen, in termen van het aantal vaarbewegingen en waterrecreanten. De resultaten van de Doorvaardagen worden meegewogen bij de definitieve besluitvorming over het verbeteren van de sluis en bruggen. Op zaterdag 10 juli, 28 augustus en 4 september zijn er, van 10.00 tot 19.30 uur, weer Doorvaardagen.

De Doorvaardagen zijn mede mogelijk gemaakt met subsidie van de provincie Zuid-Holland. Gedeputeerde Jeannette Baljeu: “Zuid-Holland biedt met zijn vele rivieren, meren en plassen veel kansen en mogelijkheden voor waterrecreatie. De provincie ondersteunt daarom graag initiatieven zoals de Doorvaardagen, om de waterrecreatie op een hoger plan brengen.”