Terug naar het overzicht

Gouda doet mee met de Week van Lezen en Schrijven

Wethouder Thierry van vugt loopt mee met de buurtvoorlichters in Kort Haarlem.

Van 8 tot 14 september is de landelijke week van Lezen en Schrijven. Daarin is aandacht voor laaggeletterdheid: mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. De week ging van start op 8 september: de Dag van de Alfabetisering. Op deze bijzondere dag ging Thierry van Vugt, wethouder Onderwijs, langs de deuren in de wijk Kort Haarlem. Hiermee vroeg hij samen met buurtvoorlichters aandacht voor de actie ‘Ik wil Leren’ van het Taalhuis Gouda.

Wethouder Thierry van Vugt: “Taal is erg belangrijk in het dagelijks leven. Als gemeente hebben we het doel om laaggeletterdheid te verminderen. Wij willen de mensen om wie het gaat daar graag bij helpen. Dat doen we door makkelijk bereikbare lessen aan te bieden bij mensen in de buurt. Zodat iedereen volledig mee kan doen in onze stad. Daar hebben we allemaal wat aan.”

Laaggeletterdheid

Volwassenen zijn laaggeletterd als zij moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen. Vaak vinden zij het ook moeilijk om met een computer of smartphone te werken. Dit heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan werk vinden, een cursus doen, geldzaken regelen of kinderen voorlezen. Om mensen hierbij te helpen, doet Taalhuis Gouda mee met de actie ‘Ik wil leren’.

Speciale folder ‘Ik wil Leren’

Voor deze actie heeft het Taalhuis een speciale folder gemaakt. Op de folder kunnen mensen aangeven wat ze willen leren. Bijvoorbeeld een brief schrijven, online betalen of een berichtje sturen met de telefoon. Medewerkers van de gemeente Gouda geven deze week extra aandacht aan de actie tijdens afspraken met inwoners. Waar nodig bespreken ze met een inwoner wat hij of zij wil leren. En ze helpen bij het invullen van de folder. Ook na de week van Lezen en Schrijven kunnen inwoners de folder blijven gebruiken.

Wilt u ook iets leren?

Wilt u ook iets leren of kent u iemand die dat wil? Vul dan de folder ‘Wat wil jij leren in Gouda’ in. Deze folder vindt u bij het Taalhuis Gouda en in het Huis van de Stad. De ingevulde folder levert u in bij het Taalhuis Gouda. U kunt ook gratis bellen naar 06 – 51 82 93 63 of mailen naar: taalhuis@bibliotheekgouda.nl. Daarna wordt u gebeld over de mogelijkheden. Leren kan vaak gratis, bij u in de buurt. Meer informatie staat op de website van Stichting Lezen en Schrijven.

Foto: Astrid den Haan