Terug naar het overzicht

Gemeente maakt tijdelijke terrassen mogelijk

Het college heeft besloten de tijdelijke terrasuitbreiding ook dit terrasseizoen toe te staan. Wanneer de horeca weer open gaat, kan een horecaondernemer in Gouda zijn terras tijdelijk uitbreiden of een terras maken. Het college vindt het belangrijk dat de horecaondernemers perspectief houden op omzet. Maar daarnaast ook om de lokale economie vitaal te houden en een bijdrage te leveren aan combinatiebezoek aan de stad, wat ook van groot belang is voor de detailhandel en de culturele sector. De tijdelijke terrassen kunnen hieraan bijdragen, zodra de horeca weer open gaat.

Wethouder Thierry van Vugt (binnenstad, welstand): “De horeca ligt al maanden zo goed als stil en deze sector wordt extra getroffen door de coronacrisis. Ook bij een gedeeltelijke opening van de horeca zullen horecaondernemers het zwaar hebben. Vorig jaar heeft de tijdelijke uitbreiding het omzetverlies van de horeca als gevolg van de coronacrisis beperkt, in het bijzonder voor de dag- en avondhoreca. Daarom ben ik blij dat we deze ondernemers kunnen ondersteunen door ze ook dit terrasseizoen de mogelijkheid te bieden hun terrassen tijdelijk te kunnen uitschuiven.”

Lennart van Gastel (voorzitter KHN afdeling Gouda): “Ruimte voor ondernemerschap bepaalt de vitaliteit van de binnenstad van de toekomst!”

Ook centrummanager Hans van Aalst is blij met het besluit. “Het is goed dat de gemeente ruimte biedt voor ondernemerschap in deze lastige tijd. Horeca en winkeliers hebben elkaar nodig.”

Tijdelijke terrassen

Om de horeca te steunen heeft het college besloten om een tijdelijke terrasuitbreiding mogelijk te maken vanaf het moment dat het kabinet het toestaat tot en met 31 oktober 2021. Wanneer de horeca weer open gaat, kan een horecaondernemer in Gouda zijn terras tijdelijk uitbreiden of een terras maken.

Horecaondernemers moeten een akkoordverklaring van de gemeente ontvangen voor het plaatsen van tijdelijke terrassen. De tijdelijke terrasruimte betreft maximaal een verdubbeling van het aantal vierkante meters terras dat een horecagelegenheid normaal heeft. Voor sommige horeca-inrichtingen op locaties buiten de Markt kan dit ertoe leiden dat ze slechts een gering tijdelijk terras kunnen plaatsen. De gemeente maakt maatwerk mogelijk bij de tijdelijke terrasuitbreiding van deze horeca-inrichtingen. De horecaondernemer moet het plaatsen van tijdelijke terrassen afstemmen met buurtbewoners en gebruikers van de omliggende panden. Leefbaarheid, veiligheid en toegankelijkheid moet met de tijdelijke terrasuitbreiding gegarandeerd zijn. Vanzelfsprekend moet het tijdelijk uitbreiden van de terrassen gebeuren binnen de maatregelen die continue genomen worden om het risico op besmettingen met Covid-19 te doen afnemen.

Foto: VVV Gouda