Terug naar het overzicht

Gemeente Gouda opent Scheidingsplein

Opening van het scheidingsplein door wethouder Anna van Popering - Kalkman en kinderwethouder Jasmijn Bioch. De wethouder en de kinderwethouder drukken samen een rode knop in.

Per jaar horen 86.000 kinderen dat hun ouders uit elkaar gaan. Hoe goed ouders en andere betrokkenen ook hun best doen, de scheiding heeft altijd een grote impact op kinderen. Om ouders, kinderen en betrokkenen te helpen bij deze ingrijpende gebeurtenis, sluit Gouda aan bij het Scheidingsplein. Het Scheidingsplein is een digitaal platform speciaal voor kinderen, ouders en beroepskrachten die te maken hebben met een scheiding. Wethouder Anna van Popering-Kalkman gaf gisteren samen met kinderwethouder Jasmijn Bioch het startsignaal van het in gebruik nemen van de website in Cinema Gouda.

Wethouder Anna van Popering – Kalkman: “Uiteindelijk willen ouders ook het beste voor hun kinderen alleen soms vergeten ze dat even. We vragen daarom volop aandacht voor het kindperspectief bij scheiding. Dat doen we door de introductie van Scheidingsplein Gouda en in samenwerking met Villa Pinedo. Vanaf nu is het scheidingsplein beschikbaar voor Goudse jongeren, opvoeders en professionals.”

Scheidingsplein en Villa Pinedo

Gouda sluit aan bij het landelijke scheidingsplein en de bijbehorende samenwerking met Villa Pinedo. Bij Villa Pinedo zijn kinderen van gescheiden ouders aan het woord. Kinderen met gescheiden ouders zijn de experts en de ervaringsdeskundigen. Villa Pinedo heeft bijvoorbeeld een forum en een buddyproject waar een kind van gescheiden ouders aan een ervaringsdeskundige buddy wordt gekoppeld.

De Goudse Ghi is jaren buddy geweest voor kinderen of jongeren met gescheiden ouders om een luisterend oor te bieden via de Buddy-app van Villa Pinedo. Ghi: “Met een kind heb ik heel lang en intensief contact gehad. Zij chatte vaak over hoe haar vader haar moeder zwart maakte waar zij bij was. Haar vader en nieuwe partner praatten gezamenlijk openlijk slecht over haar moeder. Dit herkende ik en vond ik heel erg verdrietig. Ik heb haar hier herkenning in kunnen geven omdat ik het zelf ook had meegemaakt” Lees het volledige interview met Ghi.

Foto: Astrid den Haan