Terug naar het overzicht

Gemeente Gouda genomineerd als meest speelvriendelijke gemeente van Nederland

Een houten huisje op een speeltuin.

De vakjury van Jantje Beton nomineert Gouda, Nijmegen en Rijswijk tot de top 3 meest speelvriendelijke gemeenten. Deze gemeenten gaan nu door naar de kinderjury. De uiteindelijke winnaar wordt op 22 mei bekend gemaakt tijdens de feestelijke uitreiking van de Jantje Beton prijs in Leiden.

Wethouder Michel Klijmij – van der Laan (Natuur, Stedelijk beheer en Inclusie): “Wij zijn bijzonder vereerd met deze nominatie. Spelen is leren, bewegen, ontmoeten, plezier maken en zo veel meer. Wij blijven ons inzetten voor fijne speelplekken voor alle kinderen in onze mooie stad.”

Iedereen kan meespelen

De Jantje Beton prijs gaat naar de gemeente die bij hun speelplekken goed rekening houdt met alle dingen die belangrijk zijn om te kunnen spelen. Ook moeten ze daarbij goed samenwerken met kinderen en jongeren. De jury kijkt bijvoorbeeld naar onderwerpen zoals groen, duurzaamheid en of iedereen mee kan doen. Gemeente Gouda vindt dat iedereen moet kunnen meespelen. Het maakt niet uit of iemand oud of jong is of in een rolstoel zit. Ook hebben we de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan natuurspeeltuinen. Groen maakt je namelijk gezond, zorgt er voor dat kinderen willen bewegen en het zorgt voor minder hitte en wateroverlast.

Het is de 2e keer dat Stichting Jantje Beton de prijs uitreikt aan de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland. In 2021 won gemeente Leiden deze prijs voor het eerst. De winnaar van dit jaar mag zich 2 jaar lang de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland noemen.

Jantje Beton

Jantje Beton is het goede doel dat zich sinds 1968 samen met kinderen en jongeren inzet voor meer en uitdagendere speelplekken en voor meer kansen om te spelen. Kinderen en jongeren die op plekken wonen waar ze niet makkelijk of veilig kunnen spelen, krijgen hierbij extra aandacht.