Terug naar het overzicht

Gemeente Gouda gaat 700 bomen vervangen

Op de foto zien we boomtoppen, van onder gezien. Drie bomen met groene bladeren en een strakke blauwe lucht erachter.

De komende 4 jaar vervangt gemeente Gouda ruim 700 populieren. Uit onderzoek blijkt dat deze bomen in slechte staat zijn en daardoor voor een onveilige situatie kunnen zorgen voor wie er onderdoor loopt, fietst of rijdt.

De combinatie van zacht hout en snelle groei zorgt ervoor dat populieren slap en kwetsbaar worden als ze ouder worden. Hierdoor kunnen grote takken gemakkelijk afbreken, zelfs op een dag zonder wind. Het vervangen van deze populieren gebeurt de komende 4 jaar in verschillende fases.

Wethouder Michel Klijmij-van der Laan (Natuur en Klimaat): “Uiteraard vind ik het jammer dat de bomen gekapt worden, dat doen we alleen als het echt niet anders kan. Veiligheid staat voorop, dus vandaar dat we hebben besloten de bomen weg te halen. Natuurlijk komen er nieuwe bomen voor terug.”

Nieuwe bomen

Op doorgaande fietsroutes en wandelpaden zullen geen populieren worden terug geplant, maar andere bomen die geschikt zijn voor deze locaties. Op de plekken waar populieren terug geplant kunnen worden, kiezen we voor een soort die minder doorhangende takken heeft.

Op de gemeentepagina ‘vervangen onveilige populieren’ vindt u meer informatie. De bomen die gekapt worden, krijgen een bordje met een QR-code die ook naar deze pagina verwijst.