Terug naar het overzicht

Gemeente geeft mega-muurschildering aan de stad

Op de foto staat een flat in de Zweedse Helsingborg met een muurschildering. De muurschildering is een optische illusie, waarbij 4 theekopjes op elkaar gestapeld staan, waarbij het lijkt alsof het bovenste kopje bijna van de stapel valt.

De gemeente Gouda heeft voor Museum Gouda een bijzonder verjaardagscadeau in gedachten: een enorme muurschildering op 1 van de gebouwen in de stad, bij voorkeur in een wijk buiten de binnenstad. Inwoners worden betrokken bij de keuze van het te schilderen werk én de locatie.

“Ook inwoners die om welke reden dan ook niet dagelijks met kunst en cultuur in aanraking komen, hopen we met dit initiatief te bereiken. Daarmee willen we de muurschildering een cadeau van en voor de stad laten zijn”, aldus wethouder Thierry van Vugt (onder andere Cultuur). Hij onthulde het plan voor de muurschildering vanavond tijdens een jubileumbijeenkomst in de museumtuin.

Museum Gouda bestaat 150 jaar en is daarmee 1 van de oudste musea in Nederland. Het komt voort uit de viering van het 600-jarig bestaan van de stad Gouda, toen in Arti Legi op de Markt in 1872 een tentoonstelling van ‘Goudsche Oudheden’ werd georganiseerd. De verzameling geschiedkundige en kunsthistorische voorwerpen die de Gouwenaars toen bij elkaar brachten – na een oproep in de krant – vormde de basis voor de stadscollectie en daarmee voor de oprichting van het museum in 1874.

2 opties

Voor de muurschildering verkent de gemeente op dit moment samen met Museum Gouda 2 opties. De 1e is een reproductie van (een detail van) een werk uit het museum, op megaformaat, op een (blinde) muur ergens in Gouda. De 2e optie is het laten schilderen van een optische illusie, met een werk uit de museumcollectie als uitgangspunt. Voor deze laatste optie is een blinde muur niet noodzakelijk.

Als locatie voor een reproductie valt te denken aan flatgebouwen rondom de invalswegen of bijvoorbeeld in Gouda-Oost. Voor een optische illusie zijn de mogelijkheden groter.

Zowel aan het te kiezen werk als aan de te kiezen locatie kunnen (juridische) aspecten kleven, bijvoorbeeld op het gebied van eigendom. Daarom maken gemeente en museum eerst samen een ruime voorselectie. Die voorselectie wordt vervolgens breed met inwoners gedeeld. De details worden nog uitgewerkt. Voor muurschildering en organisatie heeft de gemeente in totaal € 35.000,- uitgetrokken.

Foto: Voorbeeld uit de praktijk van de Zweedse gemeente Helsingborg: de optische illusie ‘Shattering’ op een flat in Helsingborg, gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Leon Keer (foto: Leon Keer).