Terug naar het overzicht

Gemeente beloont 6 cultuur-pitches van jongeren

Op de foto staan de winnaars aan de pitchavond met hun cheques.

Een culturele uitwisseling op gang brengen tussen jonge lokale kunstenaars en bewoners van het asielzoekerscentrum Molenwiek aan de Groningenweg: daartoe presenteerden de Goudse Chenoa van Wingerden (21) en haar vriendin Qurat (25), AZC-bewoonster, donderdagavond 27 juni hun plan tijdens een speciale pitchavond in de Goudse Schouwburg.

Jonge Gouwenaars (tot en met 27 jaar) konden hier hun culturele idee voor de stad, hun wijk of straat pitchen, na een oproep daartoe van de gemeente Gouda. “In Gouda zijn veel jongeren met goede ideeën. Soms hebben ze een zetje nodig om hun creativiteit te uiten. Kunst en cultuur moeten toegankelijk zijn voor alle inwoners. Voor mensen die moeilijk toegang hebben tot cultuur willen we drempels verlagen of wegnemen. Deze pitchavond heeft laten zien dat zoiets mooie resultaten kan opleveren”, zegt cultuurwethouder Thierry van Vugt.

Pitches beloond met € 5.000,-

Doel van de pitchavond was ook om de actieve beoefening van cultuur en deelname aan cultureel aanbod voor en door jongeren te stimuleren. Bij het initiatief werkt de gemeente samen met Jong Belegen, STADSKANT, Studio Squid en de Goudse Schouwburg. Voor de avond kwamen 6 pitches van Goudse jongeren in aanmerking. Zij werden ieder beloond met € 5.000,- om hun project te organiseren. Naast Chenoa en Qurat waren dat Luna Zeller (nieuw uitgaansconcept), Jay Schreuder (installatie om politiek bewustzijn onder jongeren te vergroten), Mitonya Quist (samenmaakavonden), Carlijn Hoogeveen (muziektheater over mentale gezondheid) en Lisa Brugman (poëzie- en dansvoorstelling over opgroeien).

Voor alle deelnemers aan de pitchavond is er voorzien in begeleiding; onder meer bij het toetsen op de praktische haalbaarheid van hun plan en het vervolgens eventueel aanpassen en uitwerken ervan.

Foto: Astrid den Haan