Terug naar het overzicht

Energie besparen in een monument

Inwoner Nick den Besten naast zijn woning, welke een monumentbordje op de muur heeft

De gemeente zoekt inwoners die hun huis isoleren en energie besparen. Inwoners zoals Nick den Besten. Nick woont in de Looierspoort, midden in de Goudse binnenstad, met ongeveer 20 andere mensen. Het huisje is in 1876 gebouwd en heeft veel verschillende functies gehad. Eind jaren 90 heeft de gemeente besloten dat alle huisjes hersteld moesten worden. Toen zijn ze ook als gemeentelijk monument beschermd. De huisjes hebben geen fundering en zijn op het zand gebouwd.

Isolatie

Tijdens het herstel werd de vloer afgegraven en een nieuwe vloer gestort van beton met isolatie. Ook de muren en het dak werden geïsoleerd met 11 centimeter steenwol. Nick woont hier nu 4 jaar en is erg geïnteresseerd in duurzaamheid. Hij kocht energiezuinige apparaten en bijna elk jaar investeert hij iets in zijn huis.

Nick: “Tegenwoordig heb ik aan de achterzijde HR++-glas dat de warmte goed vasthoudt. Ondanks het enkele glas aan de voorzijde doorsta ik nu al de 50-gradentest. Dat scheelt in de stookkosten. Op termijn zou ik best een warmtepomp willen, maar ik doe alles stap voor stap: eerst het laatste enkele glas aanpakken.”

Veel kennis

Het is duidelijk dat Nick veel kennis heeft over de energietransitie. Daarom werd hij ook energiecoach. “Voor mensen die verhuisplannen hebben: investeer direct in isolatie en overweeg bijvoorbeeld een goedkopere keuken als wisselgeld. Kijk bij een oud huis ook eens in het gemeentearchief of er bouwtekeningen zijn die kunnen helpen.”

Bent u ook geïnteresseerd in een energiecoach bij u thuis? Vraag deze aan via de pagina energieadvies.