Terug naar het overzicht

Elektriciteitsnet Gouda-Noord bereikt maximale capaciteit voor grootverbruikers

Hoogspanningsmast

Netbeheerder Stedin heeft vandaag aangekondigd dat het elektriciteitsnetwerk in Gouda-Noord en Reeuwijk de maximale capaciteit bereikt voor grootschalig gebruik van stroom. Dit heet ook wel netcongestie. Dit heeft met name gevolgen voor grote bedrijven die een nieuwe aansluiting willen of hun huidige aansluiting willen uitbreiden in dit gebied. Nieuwe aanvragen komen vanaf 1 februari 2024 op een wachtlijst. Deze aankondiging heeft op dit moment geen gevolgen voor huishoudens en kleine ondernemers.

Wethouder Michel Klijmij-van der Laan: “Dit is slecht nieuws voor de ambities die we in Gouda hebben. De plannen voor het ziekenhuis en bedrijven die willen uitbreiden worden nu op pauze gezet. Ook het aardgasvrij maken van bedrijventerreinen wordt een lastigere opgave. Dat vinden we heel vervelend en hebben dan ook intensief contact met Stedin. We verlenen alle medewerking om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen. Ook raakt het wellicht aan plannen van de gemeente voor nieuwbouw van scholen en woningen of vastgoedprojecten. Daar kijken we met Stedin goed naar.”

Netwerk zit niet vol voor bewoners

De tijdelijke maatregelen die Stedin nu moet nemen in Gouda-Noord, treffen alleen de grootverbruikers. Bewoners kunnen gewoon doorgaan met plannen voor verduurzaming, zoals zonnepanelen, warmtepompen en elektrisch vervoer. Ook geldt het alleen voor nieuwe aanvragen. Er wordt geen stroom afgesloten van plekken waar nu stroom naartoe gaat. Aanvragen die voor 1 februari zijn gedaan, kunnen ook doorgaan, zoals de bouwplannen in de Spoorzone.

Belasting op het netwerk beperken

“We moedigen het nog steeds van harte aan dat inwoners doorgaan met het verduurzamen van hun woning.” benadrukt Klijmij-van der Laan. “Dit neemt niet weg dat helaas 10-tallen Goudse bedrijven te maken kunnen gaan krijgen met de gevolgen van de netcongestie. Dat is een serieus probleem en we denken uiteraard graag met hen mee in mogelijke korte termijn oplossingen tot Stedin het probleem heeft verholpen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan maatregelen die de piekbelasting beperken en de bestaande capaciteit beter verdelen over de dag.”

Op de website van Stedin vindt u meer informatie.