Terug naar het overzicht

Een stad vol kunst: onderzoek gestart naar de waarde van de Goudse kunstcollectie in de openbare ruimte

Dit is een oud nieuwsbericht.

Gouda is een openluchtmuseum vol bijzondere kunstwerken: van de bekende kaasboerin (Ineke van Dijk) tot aan de dit jaar geplaatste Telepoort (Atelier ARI). De afgelopen jaren had de stad, net als veel andere steden, echter meerdere keren te maken met de beschadiging of verdwijning van kunstwerken in de openbare ruimte. Om goede besluiten te nemen over de keuzes voor herstel, wordt de waarde van zo’n 130 kunstwerken onderzocht.  

Wie kent in Gouda de bronzen kikkers van kunstenaar Gerard Logman niet aan de Boerensloot? Helaas zijn 3 van de 7 kikkers al enige tijd vermist. Een ander bekend voorbeeld: de ernstig beschadigde Phoenix van maker Frederico Carasso, waarbij drie prachtige vogels boven een grote bol uitrijzen op het Oranjeplein. De oorzaken lijken een gevallen boom en bronsdieven. 2 voorbeelden van kunstwerken in Gouda die nu niet in optimale conditie zijn.

Doel waardemeting

De gemeente Gouda hecht waarde aan kunst in de openbare ruimte. Kunst maakt Gouda aantrekkelijker en zorgt voor sociale cohesie. De gemeente wil dan ook goed omgaan met onze kunstwerken en heeft geld gereserveerd voor de verbetering van het collectiebeheer van kunst in de openbare ruimte. Om betere, snellere keuzes over herstel te kunnen maken, zijn onafhankelijke, ervaren kunstexperts begonnen met een waardemeting en het bieden van een advies voor elk kunstwerk. In de komende maanden onderzoeken zij van zo’n 130 geregistreerde kunstwerken de artistieke waarde en het unieke verhaal achter elk kunstwerk.

Participatiesessies

Tegelijkertijd wordt in dit najaar gestart met een serie participatiesessies met lokale bewoners, kunstenaars en experts. De sessies worden georganiseerd in alle wijken zodat iedereen de kans heeft om deel te nemen en de kunstwerken uit alle wijken goed in beeld komen. Deze sessies dienen als basis voor het opstellen van een panel dat in de toekomst de gemeente advies kan geven over vraagstukken rondom kunstwerken in de openbare ruimte.

Wethouder Thierry van Vugt: “De stad kent vele bekende en minder bekende kunstwerken. Elk werk vertelt zijn eigen verhaal en samen nodigen zij uit tot gesprek, verwondering, plezier of discussie. Het is dan ook zeer waardevol om de waarde van de werken in beeld te brengen en ook de inwoners van de stad hierbij te betrekken. Zo kunnen wij nu en in de toekomst zorgen voor een mooie, goed onderhouden collectie. Ik kijk dan ook uit naar de uitkomsten van dit traject en hoop dat veel inwoners aan zullen sluiten bij de sessies die georganiseerd gaan worden.”