Terug naar het overzicht

College BenW stemt in met komst vluchtelingen

Dit is een oud nieuwsbericht.
Op de foto ziet u een close-up van de gevel van het Huis van de Stad met het karakteristieke wafelpatroon

Het college van BenW heeft ingestemd met het plan van het COA om vluchtelingen en statushouders op te vangen in het Molenwiekgebouw aan de Groningerweg 6. Het college vindt het belangrijk zijn verantwoordelijkheid te blijven nemen, juist nu. De nood is nog steeds ongekend hoog. Met deze noodopvang wil de gemeente een bijdrage leveren om de schrijnende situatie rondom de huidige asielopvang in Nederland te verlichten. Het COA is van plan het pand eerst in te richten voor een tijdelijke opvanglocatie voor de duur van 5 jaar. Intussen wordt een plan uitgewerkt voor de inrichting van een permanente opvang in combinatie met andere functies, zoals onderwijs en andere tijdelijke woonvormen.

Eerder had het COA het Goudse Poortgebouw op het oog. Deze onderhandelingen zijn op niets uitgelopen. Net als bij de eerdere plannen wil het COA samen met andere partijen onderzoeken hoe de ontwikkeling van de opvanglocatie voor vluchtelingen gecombineerd kan worden met andere functies. Op korte termijn wordt gedacht aan een combinatie met onderwijs, zoals een internationale schakelklas (ISK) en voorschoolse educatie. Op langere termijn wordt ook gedacht aan een combinatie met andere functies, bijvoorbeeld ruimte voor start ups, ateliers en nieuwe tijdelijke woonvormen voor specifieke doelgroepen, zoals spoedzoekers en jongeren.

Gouda huisvest momenteel 180 vluchtelingen op de hotelboot aan het Ruige Weteringpad. Verder verblijven er 240 Oekraïense vluchtelingen op de Blokkerlocatie. De noodopvang is de afgelopen periode doorgaans goed verlopen. Het college wil zich er maximaal voor inspannen om de vluchtelingen die nu op de hotelboot zitten zo snel mogelijk over te brengen naar deze nieuwe locatie. De nieuwe, tijdelijke locatie is gepland in het 1e kwartaal van 2023 en heeft plek voor ongeveer 350 vluchtelingen. Een mogelijke  permanente opvanglocatie heeft maximaal 500 plekken.

Burgemeester Pieter Verhoeve: “Er is in Nederland een groot tekort aan (crisis)noodopvang voor vluchtelingen en asielzoekerscentra zijn vol. Het college wil dat ook Gouda zijn verantwoordelijkheid blijft nemen en een extra bijdrage levert. De nood is nog steeds ongekend hoog. Dit besluit sluit aan bij het bestuursakkoord “Geef Gouda Door”, waarin de wens is uitgesproken een opvangplek voor vluchtelingen mogelijk te maken in Gouda.”

Participatie

Het college vindt het belangrijk dat vluchtelingen in de toekomstige opvang een veilig thuis hebben, waarbij er ook aandacht is voor de leefbaarheid, sociale veiligheid en behoud van de gezonde economische functie van de Goudse Poort. De gemeente zal daarom op dat vlak ook voorwaarden gaan stellen waaraan het COA zich moet houden. Ondernemers en organisaties in de omliggende omgeving, inwoners en andere belanghebbenden worden hierbij betrokken.

Voor de opvanglocatie van 5 jaar vraagt het college de gemeenteraad naar zijn wensen en bedenkingen.

Voor een permanente opvanglocatie is een besluit nodig van de gemeenteraad. Dat wordt de komende periode verder uitgewerkt. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de website van de gemeente.