Terug naar het overzicht

Burgemeester Verhoeve: noodverordening nog van kracht en preventief fouilleren als extra maatregel

Burgemeester Verhoeve: “Sinds dinsdagavond is het rustig gebleven in Gouda voor wat betreft onruststokers. Wel hebben er de afgelopen nachten diverse autobranden plaatsgevonden in Gouda. Ik ben daar verontwaardigd over. Het is ingrijpend wanneer je auto doelbewust wordt vernield. Een brand heeft veel impact en ik wens de betrokkenen sterkte. De politie heeft de branden in onderzoek.

Na overleg met politie en OM heb ik besloten om de noodverordening nog een aantal dagen te handhaven tot maandag 1 februari. Ik ben voornemens de noodverordening maandag in te trekken; na advies ingewonnen te hebben bij de politie en het beeld van het weekend daartoe aanleiding geeft. De politie heeft aangegeven daarnaast geholpen te zijn met de maatregel om preventief te kunnen fouilleren in relatie tot de bestrijding van de autobranden. Daarom is er een veiligheidsrisicogebied aangewezen voor een deel van Gouda Oost en een deel van Bloemendaal. Preventief fouilleren in deze gebieden is in eerste instantie toegestaan vanaf vrijdagavond voor de duur van dit weekend gedurende de tijd van de avondklok (21.00 tot 4.30 uur). Deze gebieden zijn op advies van de politie aangewezen. Dit middel wordt ingezet ter voorkoming van verdere autobranden. Dit instrument biedt de politie handvatten om mensen te fouilleren die zich ondanks de avondklok op straat begeven.

De politie heeft uw hulp hard nodig. Ziet u vanuit uw woning verdachte situaties? Bel dan direct 112. Op die manier kan de politie direct actie ondernemen. En heeft u tips over de eventuele daders? Meld dat dan bij de politie of als u dat liever anoniem doet bij Misdaad Anoniem via 0800 7000. Ook doe ik een beroep op ouders om alert te zijn op uw kinderen en te zorgen dat ze thuisblijven. Laten we er samen voor zorgen dat deze branden stoppen.”

Besluit aanwijzing veiligheidsrisicogebieden (pdf)

Bijlagen:
Kaart 1: veiligheidsrisicogebied Bloemendaal (pdf)
Kaart 2: veiligheidsrisicogebied Gouda Oost (pdf)