Terug naar het overzicht

Burgemeester Verhoeve kijkt terug op een 'drukke, maar beheersbare jaarwisseling'

Burgemeester Pieter Verhoeve en verpleegkundigen van het Groene Hart Ziekenhuis

Elk jaar is het weer spannend: hoe pakt de jaarwisseling uit? Is het het gezellige familiefeest wat het zou moeten zijn, of zijn er ongeregeldheden en ongelukken? Begin 2023 blikt burgemeester Pieter Verhoeve tevreden terug op een ‘drukke, maar beheersbare jaarwisseling’.

Vanaf 22.00 uur maakte hij een ronde langs de hulpdiensten in Gouda om hen te trakteren op oliebollen. Verhoeve: “Elk jaar staan er weer tientallen hulpverleners klaar in Gouda. Zij kunnen de avond niet bij hun vrienden of familie doorbrengen, maar zijn aan het werk.” Werk wat bovendien steeds gevaarlijker wordt. “We zien dat geweld tegen hulpverleners toeneemt. Zij krijgen bijvoorbeeld vuurwerk naar zich toe gegooid op straat. Dat is ontoelaatbaar en maakt dat het thuisfront van de hulpverleners ook geen ontspannen avond kan hebben,” aldus Verhoeve.

Om de Goudse hulpverleners een hart onder de riem te steken, bezocht de burgemeester op oudejaarsavond de politie, brandweer, ambulancedienst, spoedeisende hulp en stadstoezicht. Hij deelde er oliebollen uit en sprak met medewerkers. ‘Toen ik op bezoek was, was het nog relatief rustig. Later op de avond veranderde dat wel.’

Hoewel er geen grote incidenten waren, hebben de hulpdiensten hun handen vol gehad. Bij de politie waren er, naast de gebruikelijke zaterdagnacht-incidenten, 13 jaarwisselinggerelateerde incidenten. De brandweer kreeg 17 meldingen. Ook bij de spoedeisende hulp van het Groene Hart Ziekenhuis was het druk. Dat kwam onder andere door dronkenschap, vuurwerk en vechtpartijen. 1 persoon is met zeer ernstig oogletsel vervoerd naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Geweld tegen hulpverleners bleef, voor zover bekend, beperkt tot verbale agressie: boos doen en schelden. Verhoeve: “Ik ben blij dat alle hulpverleners ongedeerd huiswaarts konden na hun dienst. Dat laat onverlet dat ook het uitschelden van de mensen die daar staan om jou te helpen natuurlijk volstrekt ontoelaatbaar is. Ik roep dan ook iedereen op dat voortaan te laten en elkaar aan te spreken als je het ziet gebeuren.”

Al met al kijkt hij terug op een geslaagde avond. “We hebben ons vooraf georganiseerd op de drukte die een jaarwisseling altijd met zich meebrengt. Terugkijkend zien we dat dat zijn vruchten afgeworpen heeft. Oud en nieuw was een ouderwets fijn feest in Gouda!”