Terug naar het overzicht

Boomfeestdag: Geef Gouda groen door!

Dit is een oud nieuwsbericht.
Wethouder Michel Klijmij-van der laan plant een boom met kinderwethouder Anne Warga en een groep kinderen

Er zijn vandaag, 16 november, op verschillende plekken in de stad zo’n 10 bomen geplant door scholieren tijdens de jaarlijkse Boomfeestdag. “Inspirerend om te zien dat wij tijdens de Boomfeestdag ons samen inzetten voor een groener Gouda. Wij pakken dit graag met de scholen op: jong geleerd; oud gedaan. Zodat wij samen Gouda groener doorgeven aan de volgende generatie”, zegt Michel Klijmij-van der Laan, wethouder Groen en Duurzaamheid.

Tijdens deze groene feestdag was kinderwethouder Natuur & Duurzaamheid Anne Warga ook van de partij. Zij verzorgde samen met wethouder Klijmij-van der Laan de opening.

Waar komen de nieuwe bomen?

De Boomfeestdag vond in Gouda plaats op 2 verschillende locaties. Aan de Taxusweg en in het Steinse Groen. Aan de Taxusweg hebben de leerlingen uit groep 6 van De Triangel 4 meidoorns geplant. Ook de leerlingen uit groep 5 van de Graaf Jan van Nassauschool deden hier aan mee. De organisatie was in handen van de gemeente en de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH).

Boomfeestdag in het Steinse Groen was een samenwerking tussen Gert Olbertijn, adviseur duurzaamheid in de regio Zuid-Holland en de gemeente. Daar hebben de leerlingen uit groep 6 van de Goejanverwelle school 6 nieuwe notenbomen geplant.

Jong geleerd, oud gedaan

De leerlingen gaven de wijk wat extra kleur en groen door Geraniums Rozanne te planten. Later in de ochtend kregen zij een workshop over wormen van de Soroptimisten, hebben zij een bomenpaspoort gemaakt en konden zij zelf vogelvoer maken voor in de nieuwe bomen.

Boom als ecosysteem

Een boom heeft in feite een eigen mini natuursysteem om zich heen, een zogenoemd klein ecosysteem. Een boom kan bijvoorbeeld een nest of slaapplek zijn voor vogels. In sommige oude bomen overwinteren allerlei insecten. En in het voorjaar geeft een bloeiende boom weer voedsel aan bijvoorbeeld bijen of zweefvliegen. Kinderwethouder Anne vindt het belangrijk dat er in Gouda meer kansen komen voor de insecten en de bijen.

Geef Gouda Groen door!

Jong en oud betrekken bij een groener Gouda is een deel van onze ambities van het bestuursakkoord Geef Gouda door! Daarin staat dat wij de ambitie hebben om de komende jaren onze inspanningen op het gebied van groen te verdubbelen, om de kwaliteit van het groen te verbeteren. Ook willen we het aantal verschillende soorten groen in Gouda verbeteren, de zogenoemde biodiversiteit. Zo bouwen we samen aan een gezonde groene stad.