Terug naar het overzicht

Boa-blog 1: Een weekje in de meldkamer bij Stadstoezicht

Foto van de meldkamer van de gemeente met de vele schermen.

Boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaar) doen belangrijk werk voor de stad. Elke dag weer. Boa’s zorgen ervoor dat alles soepel gaat. Zij zijn vaak als 1e bij een ongeval en hét aanspreekpunt voor de Gouwenaar. Boa’s maken dan ook heel wat mee. Via een serie blogs krijgt u een inkijkje in het bijzondere werk van onze boa’s.

Een weekje in de meldkamer bij Stadstoezicht

In de allereerste boa-blog vertelt afdelingshoofd Stadstoezicht Wilco Slotboom-Zeedijk over een week in de meldkamer bij Stadstoezicht. Via grote schermen kunnen de boa’s zien wat er allemaal in de stad gebeurt én hoe zij of de politie de situaties in de stad kunnen oplossen. De boa’s hebben dan ook goed contact met de politie. Wilco vertelt wat er gebeurde tijdens zijn weekje in de meldkamer:

  • We hoorden via de politie dat een moeder haar kind kwijt was in het centrum van Gouda. Direct zetten we in de meldkamer een zoektocht in. Na wat speurwerk werd het kindje gevonden en naar de moeder gebracht. Allebei weer gelukkig.
  • Medewerkers van cameratoezicht zagen dat er drugs gedeald worden in een park. Ze lichtten de politie in, die de dealers aanhielden en meenamen.
  • Er kwam een melding binnen dat iemand het personeel van een horecagelegenheid heeft bedreigd. Het signalement van de bedreiger werd doorgegeven aan de medewerkers van cameratoezicht. Zij speurden op de camera’s tot ze de persoon hadden gevonden en volgden de verdachte met de camera’s totdat de politie hem kon aanhouden. 
  • Hoe goed de camera is? De medewerkers bij cameratoezicht zagen een scooter zonder kentekenplaat. Verder onderzoek met de camera gaf ook aan dat er gerommeld was met het slot. De medewerkers van cameratoezicht namen contact op met de politie. Zij hebben de scooter meegenomen voor onderzoek.
  • We kregen klachten van inwoners en winkeliers dat er tijdens winkelopeningstijden veel wordt gefietst in voetgangersgebied. De boa’s kwamen in actie. Het resultaat: 8 waarschuwingen en 14 bekeuringen.
  • Op verzoek van de politie: een e-bike van een vrouw was gestolen. We speurden in camerabeelden en vonden een verdacht persoon die de fiets eerst op een andere plek had gezet en na winkelsluitingstijd de fiets weer verplaatste. Na een aantal dagen kwam er nog een melding en toen zag cameratoezicht dezelfde verdachte in beeld. We hebben het kenteken doorgegeven aan de politie en die konden de verdachte aanhouden.

Goed werk! Volgende keer vertellen de boa’s over een bijzondere situatie in de ‘bossen van Gouda’. Benieuwd? Houdt u dan onze website en socials en in de gaten!