Terug naar het overzicht

Bijzondere plattegrond in Huis van de Stad

Op de foto staan links kunstenaar Sjaac van Esschoten en rechts wethouder Thierry van Vugt. Zij staan in het Huis van de Stad. In het midden hangt de stadsplattegrond van Gouda in het jaar 1828.

In de entreehal van het Huis van de Stad in Gouda hangt sinds vandaag een bijzondere plattegrond. Het gaat om een geschilderd precisiewerk van de hand van kunstenaar en geboren Gouwenaar Sjaac van Esschoten en stelt Gouda’s kadastrale kaart in het jaar 1828 voor.

“Bij keizerlijk decreet van 1811 voerde Napoleon destijds het kadaster in”, vertelt wethouder Thierry van Vugt van onder meer Cultuur, Erfgoed en Monumenten, die de stadsplattegrond samen met de maker onthulde. “Daarbij werden als 1e de grenzen van een gemeente vastgesteld en daarna de overige kavels. Dankzij Sjaac van Esschoten kunnen we nu zien hoe Gouda er toen uitzag. Het is een bijzonder gedetailleerde kaart; erg leuk om te bekijken voor wie in het Huis van de Stad moet zijn.”

Sjaac van Esschoten heeft 3 jaar over het omvangrijke kunstwerk (schaal 1:1250) in acrylverf gedaan. “Daarbij ging de meeste tijd zitten in het onderzoek”, aldus de kunstenaar. “Het schilderen zelf was een klein kunstje.” Eerder maakte hij al de plattegrond van Schoonhoven op basis van het kadaster in het jaar 1835.