Bijzondere film tijdens oranje actiecampagne voor vrouwen en meisjes
Genoeg is genoeg: zo pakt Laura een mes, Rachel een pistool en Rosalba mengt slaapmiddel door de gehaktballetjes om haar man vervolgens in zijn slaap te wurgen. ‘Look What You Made Me Do’ geldt als de ultieme wraakfilm over geweld tegen vrouwen. Dinsdag 28 november wordt de documentaire van regisseur en schrijver Coco Schrijber op een bijzondere plek vertoond: in de monumentale kapel van de Rooms-Katholieke Begraafplaats in Gouda.
‘Look What You Made Me Do’ gaat over vrouwen voor wie moord de enige uitweg is uit geweld. Na de film gaan publiek en experts met elkaar in gesprek over partnergeweld. “Het is een impactvertoning van een krachtige documentaire op een plek die fascineert en intrigeert en wordt omlijst met een verdiepend programma”, zegt de Goudse documentaire-filmmaker Elsbeth Fraanje. Samen met de Goudse Schouwburg nam zij het initiatief voor het nieuwe project DOCLOC, met vertoningen op betekenisvolle locaties over belangrijke maatschappelijke thema’s. De vertoning op 28 november is de 1e in een reeks. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de Goudse Schouwburg.
De filmvertoning op de begraafplaats is ook onderdeel van de wereldwijde campagne ‘Orange the World’ tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. “En die campagne ondersteunen wij van harte”, zegt wethouder Anna van Popering-Kalkman (Maatschappelijke Ondersteuning). “In Gouda werken we permanent aan het signaleren en duurzaam stoppen van onveilige leefsituaties. Geweld hoort namelijk nergens thuis.”
Zaterdag 25 november – de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen – is ook de startdatum van ‘Orange The World’; die avond om 20.00 uur worden meerdere Goudse gebouwen in een oranje licht gezet en staat wethouder Van Popering-Kalkman bij het stadhuis op de Markt stil bij al die vrouwen die sterven door geweld van een familielid, partner of ex-partner. Wereldwijd gaat het om 137 vrouwen per dag.
‘Orange the World’ is een actiecampagne en duurt 16 dagen, tot en met 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten. De activiteiten in Gouda worden georganiseerd door de Goudse serviceclubs Zonta en Soroptimisten.
Veilig: overal én altijd
‘Veilig: overal én altijd’ is dit jaar het thema van de campagne. Geweld komt in alle lagen van de samenleving voor. Anna van Popering-Kalkman: “Mensen kunnen helpen door niet weg te kijken als er iemand geïntimideerd wordt. Door met elkaar te praten over grensoverschrijdend gedrag, bijvoorbeeld met jongeren over hoe een gelijkwaardige relatie eruit ziet. Biedt een luisterend oor aan een vriendin of buurvrouw die het moeilijk heeft. Durf mensen aan te spreken op gedrag”.
Er zijn honderden manieren waarop mensen in hun dagelijks leven een medestander kunnen zijn om het geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. “Ook in Gouda komt geweld tegen vrouwen en meisjes voor. Geweld heeft grote gevolgen voor het slachtoffer, voor familieleden en voor de samenleving in haar geheel. Kinderen die opgroeien in een gezin met geweld, lopen het risico op ontwikkelingsachterstanden en hebben een grote kans om later als volwassene ook geweld mee te maken. Geweld en onveiligheid zorgen voor langdurige stress, traumaklachten, depressie, financiële- en gezondheidsproblemen. Met onze steun aan ‘Orange the World’ laten wij als gemeente zien dat we geweld tegen meisjes en vrouwen onacceptabel vinden”, besluit wethouder Van Popering-Kalkman.
Foto: Astrid den Haan