Terug naar het overzicht

Belang van buitenspelen opnieuw benadrukt tijdens de 17e Nationale Buitenspeeldag

Het kindercollege van Gouda en andere kinderen staan klaar voor de aftrap van de Nationale Buitenspeeldag.

Woensdag 12 juni vond in Gouda, de Meest Speelvriendelijke gemeente van Nederland, de feestelijke aftrap van de 17e Nationale Buitenspeeldag plaats in het bijzijn van heel veel kinderen. Het belang van buitenspelen werd hiermee opnieuw onderstreept. Recent onderzoek van Jantje Beton toont aan dat 400.000 kinderen nauwelijks buitenspelen, omdat de speelruimte voor hen afneemt, ouders het buiten te gevaarlijk vinden en de verleiding van social media en gamen groot is. Nieuwe resultaten maken bovendien inzichtelijk dat de mate van verstedelijking bepaalt hoeveel een kind vrij kan buitenspelen. 

Opening Buitenspeeldag in Gouda

Kinderburgemeester Pheline van der Linden opende samen met het kindercollege van Gouda en wethouder Michel Klijmij-van der Laan de Nationale Buitenspeeldag. Na het startschot renden de kinderen naar het pannaveldje en de speeltoestellen en genoten in de natuurspeeltuin Groenhovenpark. Veel kinderen deden mee met de miniquiz en mascottes van Paw Patrol en Jantje Beton high five-de erop los. Gratis fruit, water, ijs, poffertjes en koffie maakten de dag af. “We zijn natuurlijk super trots op de titel Meest Speelvriendelijke gemeente en we blijven ons inzetten om spelen in Gouda nog beter te maken; groener en inclusiever. Ook ouders kunnen meedoen, iedereen kan buitenspelen. En wees niet bang om vies te worden!” aldus wethouder Michel Klijmij-van der Laan.

Onderzoeksresultaten van Jantje Beton:

  • 51% van de kinderen in wijken met weinig groen, speelt nooit of bijna nooit buiten zonder volwassene in de buurt.
  • Kinderen in stedelijke gebieden spelen 3 uur per week minder buiten dan in niet-stedelijke gebieden.
  • Redenen van minder buitenspelen zijn: 1) weinig andere kinderen 2) gevaarlijk volgens ouders en kinderen 3) kinderen mogen het minder vaak zelf bepalen.
  • Kinderen in stedelijke gebieden mogen minder vaak zelf weten of zij buiten spelen (28%) tegenover kinderen in niet-stedelijke gebieden (45%).

Hier tegenover staat:

  • 8 op de 10 kinderen wordt gelukkig van buitenspelen!
  • Kinderen geven buitenspelen een 7,9 als rapportcijfer.
  • 50% van de kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 wil meer buitenspelen.
  • Jantje Beton heeft het Buitenspeelalarm geïntroduceerd om binnen zitten tegen te gaan.

100.000 kinderen spelen buiten tijdens de Nationale Buitenspeeldag

Niet alleen in het Groenhovenpark, maar op nog veel meer plekken in Gouda was het buitenspelen geblazen. De Nationale Buitenspeeldag wordt in veel gemeenten aangegrepen om buitenspelen op de kaart te zetten. Op de website van de Nationale Buitenspeeldag staat een landkaart met zo’n 700 activiteiten.