Terug naar het overzicht

4 en 5 mei in Gouda

Op de foto ziet u de dodenherdenking op de Markt in Gouda. De Nederlandse vlag hangt halfstok.

Op donderdag 4 mei is de Nationale Dodenherdenking. Ook in Gouda herdenken wij de Nederlandse slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen of vermoord.

Omdat vrede en vrijheid ook nu helaas niet vanzelfsprekend zijn, staan we dit jaar ook stil bij de situatie van vluchtelingen uit Oekraïne en andere onveilige gebieden die in Gouda een tijdelijk thuis hebben gevonden. Vanaf 14.30 uur zijn er op verschillende plekken in de stad herdenkingsactiviteiten. Bij alle activiteiten op 4 mei is iedereen welkom en aanmelden niet nodig.

Burgemeester Pieter Verhoeve: “Herdenken is belangrijk. Zeker in een tijd als deze, waarin we van heel dichtbij kunnen zien hoe kwetsbaar vrijheid en vrede is en waarin polarisatie toe blijft nemen. Daarom zijn er op diverse plekken in de stad momenten om te herdenken. Ook hangt van 18.00 uur tot zonsondergang de vlag halfstok uit respect voor alle slachtoffers. Ik nodig alle inwoners van Gouda uit om, waar dat kan, hun vlag halfstok te hangen en een bijeenkomst bij te wonen.”

Programma

4 mei

 • 14.30-17.00 uur          Bezoeken oorlogsgraven
 • 18.45-19.35 uur          Herdenkingsbijeenkomst in de Sint-Janskerk
 • 19.00-19.40 uur          Stille Tocht vanaf de Chocoladefabriek naar de Markt
 • 19.00 uur                    Herdenkingsbijeenkomst Metaheerhuis
 • 19.30-20.45 uur          Herdenkingsplechtigheid op de Markt
 • 20.00 uur                    2 minuten stilte
 • 20.45 uur                    Koffie in de Burgerhal van het Stadhuis

5 mei

 • 9.00 uur Vrijheidsontbijt (hiervoor is aanmelden nodig)

Herdenkingsplechtigheid Markt | 19.30 uur

Om 19.30 uur start de herdenkingsplechtigheid op de Markt. Bij deze plechtigheid is er muziek van onder andere het Kamerorkest Midden Holland. Om 20.00 uur zijn er 2 minuten stilte. Daarna volgt er onder andere een aantal sprekers, onder wie burgemeester Pieter Verhoeve, een kranslegging en een defilé waarbij iedereen die dat wil een bloem kan neerleggen.

Stille Tocht | 19.00 uur

Rond 19.00 uur vertrekt er een stille tocht vanaf het Leo Vromanbeeld bij de Chocoladefabriek aan Klein Amerika. De tocht voert langs een aantal aansprekende plekken, zoals het Witte Anjerperk, en eindigt op de Markt. Wij waarderen het als veteranen die meedoen aan de stille tocht hun militair uniform (DT) of veteranenuniform dragen.

Herdenkingsbijeenkomst Sint Janskerk | 18.45 uur

Om 18.45 uur start in de Sint Janskerk een herdenkingsbijeenkomst. Hierbij hoort u muziek van onder andere De Pionier en Gouda’s Liedertafel, en zijn er sprekers, onder wie Lodewijk Asscher en stadsdichter Jeffrey van Geenen.

Bijeenkomst Metaheerhuis, Oosthaven 31 | 19.00 uur

Om 19.00 uur is in het Metaheerhuis een korte herdenkingsbijeenkomst voor in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joodse Gouwenaars met onder andere het noemen van de namen van slachtoffers en het zeggen van het kaddisj, het dodengebed.

Na afloop van de bijeenkomst kunnen deelnemers aansluiten bij de Stille Tocht, die langs de Oosthaven 31 loopt. Het bestuur van stichting Metaheerhuis legt een bloemstuk bij het Joodse poortje, de voormalige toegang tot de begraafplaats aan de Boelekade.

Bezoek oorlogsgraven | vanaf 14.30 uur

Op 4 mei zijn er tussen 14.30 – 17.00 uur bezoeken aan de oorlogsgraven. Iedereen is welkom om daarbij aan te sluiten. Bij ieder oorlogsgraf leggen scholieren een krans. Zij worden hierbij begeleid door oorlogsgravenconsul Dave Heemskerk en nabestaande Ton de Korte.

 • 14.30 uur Rooms-Katholieke Begraafplaats, bijeenkomst in de kapel met  wethouder Rogier Tetteroo
 • 15.30 uur Begraafplaats IJsselhof, met burgemeester Verhoeve
 • 16.00 uur Oude Begraafplaats aan de Vorstmanstraat, met burgemeester Verhoeve
 • 16.30 uur Monument Toon Pille, Huis van de Stad
  Let op: Het kan dat bijeenkomsten iets eerder of later starten

Vrijheidsontbijt op 5 mei

Het bestuur van Stichting 4 & 5 mei Gouda organiseert op 5 mei een Vrijheidsontbijt en feestelijk onthaal van de lopers van AV Gouda met het Vrijheidsvuur. Tijdens het ontbijt gaan betrokken Gouwenaars in gesprek over hoe we in de toekomst op 5 mei de vrijheid willen vieren en doorgeven en daarbij nieuwe initiatieven de ruimte kunnen geven. Aanmelden voor dit ontbijt kan via de pagina Gouda herdenkt.

Nieuw bestuur comité 4 & 5 mei Gouda

Op beide dagen organiseert Stichting 4 & 5 mei Gouda, samen met de gemeente, activiteiten. Dit jaar doet zij dat voor het eerst onder een nieuw bestuur met als leden: Henk Korvinus (voorzitter), Mohammed Mohandis, Lotte Groenendijk, Lex van der Helm en Arthur van Vliet.

Het bestuur van de Stichting 4 & 5 mei, v.l.n.r. Arthur van Vliet, Mohammed Mohandis, Henk Korvinus, Lotte Groenendijk en Lex van der Helm.

Foto’s: Astrid den Haan