Terug naar het overzicht

4 en 5 mei in Gouda

De foto laat zien dat de Nederlandse vlag halfstok hangt op de Markt in Gouda.

Op zaterdag 4 mei is de Nationale Dodenherdenking. Ook in Gouda herdenken wij de Nederlandse slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen of vermoord. Het is helaas de realiteit dat vrede en vrijheid ook vandaag de dag nog steeds niet vanzelfsprekend zijn. Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op de Markt kan er meegelopen worden in de stille tocht. Tegelijkertijd is er in de Sint Janskerk een herdenkingsbijeenkomst.

Programma

4 mei

 • 14.45-16.30 uur: bezoeken oorlogsgraven
 • 18.45-19.35 uur: herdenkingsbijeenkomst in de Sint Janskerk
 • 19.00-19.40 uur: stille tocht vanaf de Chocoladefabriek naar de Markt
 • 19.15 uur: herdenkingsbijeenkomst Metaheerhuis bij Joodse Poortje
 • 19.30-20.30 uur: herdenkingsplechtigheid op de Markt
 • 20.00 uur: 2 minuten stilte
 • 20.30 uur: koffie in de Burgerhal van het Stadhuis

5 mei

Elk kwartier vanaf 15.00 uur is er een Vrijheidswandeling. Hiervoor kunt u zich aanmelden. Dit wordt gecombineerd met een expositie in het Nelson Mandela Centrum, georganiseerd door Amnesty Gouda.

Herdenkingsplechtigheid Markt om 19.30 uur

Om 19.45 uur start de herdenkingsplechtigheid op de Markt. Bij deze plechtigheid is er muziek van het PICOQ ensemble, zij spelen vanaf 19.30 uur. Om 20.00 uur zijn er 2 minuten stilte. Daarna volgt er onder andere een aantal sprekers, onder wie burgemeester Pieter Verhoeve, een kranslegging en een defilé waarbij iedereen die dat wil een bloem kan neerleggen.

Stille Tocht om 19.00 uur

Rond 19.00 uur vertrekt er een stille tocht vanaf het Leo Vromanbeeld bij de Chocoladefabriek aan Klein Amerika. De tocht voert langs een aantal aansprekende plekken, zoals het Witte Anjerperk, en eindigt op de Markt. Wij waarderen het als veteranen die meedoen aan de stille tocht hun militair uniform (DT) of veteranenuniform dragen.

Herdenkingsbijeenkomst Sint Janskerk om 18.45 uur

Om 18.45 uur start in de Sint Janskerk een herdenkingsbijeenkomst. Hierbij hoort u muziek van onder andere De Pionier, Gerben Budding en Gouda’s Liedertafel, en zijn er sprekers onder wie Mirjam Bikker (fractievoorzitter en Tweede Kamerlid ChristenUnie) en stadsdichter Jeffrey van Geenen.

Bijeenkomst Metaheerhuis, Joodse Poortje om 19.15 uur

Traditiegetrouw organiseert Stichting Gouds Metaheerhuis aan de vooravond van de herdenking op 4 mei op de Markt een bijeenkomst ter nagedachtenis aan de 390 vermoorde Joodse inwoners. Vanwege de verbouwing van het complex aan de Oosthaven wordt deze korte bijeenkomst dit keer georganiseerd bij het Joodse Poortje aan het Raoul Wallenbergplantsoen. Deze bijeenkomst begint om 19.15 uur.

Na een kort welkom noemen 2 schoolkinderen de namen van 2 keer 12 slachtoffers. Dan zal voor hen en alle andere slachtoffers het kaddisj gezegd worden, het traditioneel Joodse gebed voor mensen die rouwen. Op het moment dat de stille tocht bij het Joodse Poortje aangekomen is, legt het bestuur van stichting Metaheerhuis uit naam van mevrouw Teixeira de Mattos een bloemstuk. Hierna sluiten we aan bij de stille tocht naar de Markt.

Bezoek oorlogsgraven vanaf 14.45 uur

Op 4 mei worden tussen 15.00 en 16.30 uur de 7 Goudse oorlogsgraven bezocht. Scholieren leggen bij ieder oorlogsgraf een bloemstuk onder begeleiding van de oorlogsgravenconsul Dave Heemskerk en nabestaande Ton de Korte. Iedereen die belangstelling heeft is welkom om aan te sluiten. Burgemeester Verhoeve en de heer Korvinus, voorzitter van het bestuur comité 4 en 5 mei Gouda, zijn bij de bloemstuklegging aanwezig.

 • 14.45 uur: inloop kapel Rooms-Katholieke Begraafplaats aan de Florisweg
 • 15.00 uur: aanvang bijeenkomst in de kapel, aansluitend het leggen van bloemstukken bij oorlogsgraven
 • 15.30 uur: aankomst Begraafplaats IJsselhof
 • 16.00 uur: aankomst Oude Begraafplaats aan de Vorstmanstraat
 • 16.30 uur: aankomst monument Toon Pille voor Huis van de Stad
 • 16.40 uur: einde programma oorlogsgraven

Bovenstaande tijden zijn een schatting.

Kijk voor het hele programma op de pagina Gouda herdenkt.

Foto: Astrid den Haan