Opknappen Doelenbrug

De gemeente is op 1 september 2022 gestart met het opknappen van de Doelenbrug. De reden voor de werkzaamheden is de slechte staat van het betonnen brugdek. Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat er in het beton veel schades zitten, zowel zichtbaar als niet zichtbaar. Deze schades hebben invloed op de veiligheid van de brug. De brug is tijdens de werkzaamheden gesloten voor al het verkeer. Het verkeer wordt omgeleid. De winkels in de Doelenstraat en omgeving blijven bereikbaar. De brug is op 15 december weer open voor voetgangers en fietsers.

Op deze foto ziet u de zijkant van de Doelenbrug
De Doelenbrug

Waar is het?

De brug ligt over de gracht langs de Fluwelensingel en verbindt de Doelenstraat met de Burgemeester Martensstraat. De brug is een belangrijke toegangsroute voor fietsers en voetgangers richting de binnenstad.

De Doelenbrug is een gemeentelijk monument en een brug met een bijzonder karakter. De brug wordt ook wel Ballenbrug genoemd, naar de ballenversiering in de leuningen.

Wat zijn de werkzaamheden?

De gemeente Gouda heeft de afgelopen periode de verschillende mogelijkheden bekeken om de Doelenbrug te herstellen. We knappen de brug op, waarbij we zorgen dat de brug zijn bijzondere karakter behoudt. We hebben hiervoor gekozen omdat het om een monumentale brug gaat.

We vervangen het centrale deel van de brug (de rijbaangedeelte) helemaal. Het monumentale uiterlijk van de brug veranderen we niet. Ook herstellen we de monumentale lantaarns op de brug in oude glorie.

Alle werkzaamheden worden zoveel mogelijk vanaf de Fluwelensingel en pontons uitgevoerd. De werkzaamheden worden vooral overdag uitgevoerd. Een aantal keer werken we in de nacht om het centrale deel uit de brug te hijsen en om het nieuwe dek erin te plaatsen.

Bij de Doelenbrug lag vroeger een stadspoort. We verwachten resten van de stadspoort te vinden. Daar houden we tijdens de werkzaamheden rekening mee.

Wat is de planning?

De start van de werkzaamheden staat gepland op 1 september 2022. Omdat het een belangrijke toegangsweg is naar en vanuit de binnenstad, hebben we alle belanghebbenden eind juni en in augustus geïnformeerd. De brug gaat op 15 december weer open voor verkeer. Het verfwerk voert de aannemer volgend jaar uit als het weer droger en warmer is. Dan worden ook de armaturen teruggeplaatst.

Wat betekent dit voor mij?

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden sluiten we de Doelenbrug af voor al het verkeer. We plaatsen op tijd borden met de periode van afsluiting en de omleidingsroutes. We willen zo min mogelijk overlast door de werkzaamheden veroorzaken, maar we kunnen overlast helaas niet voorkomen. Wij vragen hiervoor uw begrip. De winkels in de Doelenstraat en omgeving blijven bereikbaar.

Waar kan ik vragen stellen over dit project?

Als u vragen heeft of iets wilt melden, bel dan de gemeente Gouda via 14 0182. U kunt ook e-mailen naar gemeente@gouda.nl.