Opknappen Doelenbrug

De gemeente gaat de Doelenbrug opknappen. De reden voor de werkzaamheden is de slechte staat van het betonnen brugdek. Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat er in het beton veel schades zitten, zowel zichtbaar als niet zichtbaar. Deze schades hebben invloed op de veiligheid van de brug.

Op deze foto ziet u de zijkant van de Doelenbrug
De Doelenbrug

Waar is het?

De brug ligt over de gracht langs de Fluwelensingel en verbindt de Doelenstraat met de Burgemeester Martensstraat. De brug is een belangrijke toegangsroute voor fietsers en voetgangers richting de binnenstad.

De Doelenbrug is een gemeentelijk monument en een brug met een bijzonder karakter. De brug wordt ook wel Ballenbrug genoemd, naar de ballenversiering in de leuningen.

Wat zijn de werkzaamheden?

De gemeente Gouda heeft de afgelopen periode de verschillende mogelijkheden bekeken om de Doelenbrug te herstellen. We knappen de brug op, waarbij we zorgen dat de brug zijn bijzondere karakter behoudt. We hebben hiervoor gekozen omdat het om een monumentale brug gaat.

We vervangen het centrale deel van de brug (de rijbaangedeelte) helemaal. Het monumentale uiterlijk van de brug veranderen we niet. Ook herstellen we de monumentale lantaarns op de brug in oude glorie.

Wat is de planning?

De start van de werkzaamheden staat gepland in september 2022. De werkzaamheden duren ongeveer 4 maanden.

De planning is wel afhankelijk van een aantal dingen. Zo zijn we afhankelijk van wat we tijdens de sloopwerkzaamheden vinden en levertijden van materialen. Ook moeten we rekening houden met verschillende activiteiten in de stad omdat Gouda 750 jaar bestaat.

In januari en februari 2022 brengen we tijdelijke maatregelen aan vanwege de veiligheid. We plaatsen afzettingen op de rijbaan direct naast de voetpaden zodat zwaar verkeer niet op de voetpaden komt.

Verder plaatsen we een vaste klappaal vlakbij de bestaande kapotte zakpaal zodat er geen sluipverkeer door de Doelenstraat en op de brug komt. De kapotte zakpaal kunnen we helaas niet meer repareren. Op dit moment bekijken we of we kiezen voor een nieuwe zakpaal of een andere maatregel tegen sluipverkeer.

Wat betekent dit voor mij?

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden sluiten we de Doelenbrug af voor al het verkeer. We plaatsen op tijd borden met de periode van afsluiting en de omleidingsroutes. We willen zo min mogelijk overlast door de werkzaamheden veroorzaken, maar we kunnen overlast helaas niet helemaal voorkomen. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Waar kan ik vragen stellen over dit project?

Als u vragen heeft of iets wilt melden, bel dan de gemeente Gouda via 14 0182. U kunt ook e-mailen naar gemeente@gouda.nl.