Ophoging Wilhelmina van Pruisenlaan en Binnenpolderweg

De bodem in Gouda zakt. Dit geldt ook voor een deel van de Wilhelmina van Pruisenlaan en de Binnenpolderweg. Dat betekent dat er steeds minder ruimte is tussen het grondwaterpeil en de oppervlakte. Doordat de bodem zakt, is er nog maar 20 centimeter of minder tussen de straat en het water. Dit is gemeten in 2019. Bij hevige regenval kan dit leiden tot wateroverlast. Daarom hoogt de gemeente een deel van de Wilhelmina van Pruisenlaan en de Binnenpolderweg op. Ook richt de gemeente de omgeving opnieuw in.

Waar is het?

De werkzaamheden vinden plaats aan een deel van de Wilhelmina van Pruisenlaan (van de Zebra tot het Lakerpolderplein). En aan de Binnenpolderweg in de wijk Goverwelle. Onderstaande kaart toont het gebied in het nieuwe ontwerp. Klik op de afbeelding om de kaart te vergroten.

Kaartje met daarop de straten waar de werkzaamheden plaatsvinden: op een deel van de Wilhelmina van Pruisenlaan (de Zebra tot het Lakerpolderplein) en de Binnenpolderweg.

Wat zijn de werkzaamheden?

Doordat we de weg ophogen, kunnen we ook de inrichting opnieuw bekijken. Zo gaat de toegestane snelheid op de weg van 50 kilometer per uur naar 30 kilometer per uur. Asfalt vervangen we door straatstenen en de aparte fietspaden verdwijnen. Daarnaast maakt de gemeente de hemelwaterriolering geschikt om de gevolgen van klimaatverandering aan te kunnen en komt er meer groen in de straten.

Wat is de laatste stand van zaken?

In november 2021 heeft de gemeente Gouda opdracht gegeven aan Mourik Infra uit Groot-Ammers voor de aanleg van een hemelwaterafvoer en het ophogen van de weg in de straat.  In februari 2022 organiseerde Mourik Infra een digitaal informatiemoment waarin aanwonenden informatie krijgen over de werkzaamheden. Omwonenden hebben een brief ontvangen van Mourik over de werkzaamheden, de fasering en dit informatiemoment.

Tijdens de werkzaamheden kunnen omwonenden overlast ervaren. We proberen zo min mogelijk overlast te veroorzaken. De werkzaamheden vinden plaats op werkdagen tussen 7.00 en 16.00 uur. Het verkeer wordt dan omgeleid via borden en bewegwijzering.

Tijdens de werkzaamheden kunnen omwonenden de vuilcontainers vlakbij de woning op een verzamelplaats langs de weg zetten. Mourik Infra zorgt ervoor dat de containers worden opgehaald door de vuilophaaldienst.

Wat is de planning?

De uitvoering van de werkzaamheden is gestart op 31 januari en duurt tot en met het najaar van 2022.

Waar kan ik vragen stellen over dit project?

Als u vragen heeft of iets wilt melden, bel dan de gemeente Gouda via 14 0182. U kunt ook e-mailen naar gemeente @gouda.nl.