Ophoging Wilhelmina van Pruisenlaan en Binnenpolderweg

De bodem in Gouda zakt. Dit geldt ook voor een deel van de Wilhelmina van Pruisenlaan en de Binnenpolderweg. Dat betekent dat er steeds minder ruimte is tussen het grondwaterpeil en de oppervlakte. Doordat de bodem zakt, is er nog maar 20 centimeter of minder tussen de straat en het water. Dit is gemeten in 2019. Bij hevige regenval kan dit leiden tot wateroverlast. Daarom hoogt de gemeente een deel van de Wilhelmina van Pruisenlaan en de Binnenpolderweg op. Ook richt de gemeente de omgeving opnieuw in.

Waar is het?

De werkzaamheden vinden plaats aan een deel van de Wilhelmina van Pruisenlaan en de Binnenpolderweg in de wijk Goverwelle.

Wat zijn de werkzaamheden?

Doordat we de weg ophogen, kunnen we ook de inrichting opnieuw bekijken. Zo gaat de toegestane snelheid op de weg van 50 kilometer per uur naar 30 kilometer per uur. Asfalt vervangen we door straatstenen en de aparte fietspaden verdwijnen. Daarnaast maakt de gemeente de hemelwaterriolering geschikt om de gevolgen van klimaatverandering aan te kunnen en komt er meer groen in de straten.

Wat is de laatste stand van zaken?

Royal Haskoning en de gemeente hebben de eerste fase van de werkzaamheden succesvol afgemaakt. Op 23 januari 2020 was er een bewonersavond in basisschool ’t Palet. Daar hebben we de schetsontwerpen van de Wilhelmina van Pruisenlaan en Binnenpolderweg laten zien. De aanwezigen reageerden vooral positief. Het projectteam heeft de reactieformulieren, die zij ontvingen, beantwoord. 

De gemeente en Royal Haskoning hebben met reacties van bewoners een definitief ontwerp gemaakt. U kunt dit definitief ontwerp bekijken op de website van Royal Haskoning. Als u vragen of opmerkingen heeft over het ontwerp, dan horen wij die graag. 

Wat is de planning?

Half oktober 2020 geeft de gemeente opdracht om het project uit te voeren. Nadat een aannemer de opdracht heeft gekregen, beginnen de werkzaamheden waarschijnlijk in april 2021. Voordat de werkzaamheden beginnen, vervangt Stedin de stroomkabels. Zodra Stedin dit gaat doen, laat Stedin dit zelf weten.

Waar kan ik vragen stellen over dit project?

Als u vragen heeft of iets wilt melden, bel dan de gemeente Gouda via 14 0182. U kunt ook e-mailen naar gemeente @gouda.nl.

Documenten

Dit kaartje laat het gebied van de werkzaamheden zien: de Wilhelmina van Pruisenlaan vanaf de Goverwellesingel tot aan de Hofpoldersingel en de Binnenpolderweg.